Ondanks alle ophef over surveillancesoftware kiest de Vrije Universiteit ervoor om deze maand zo’n 150 tentamens af te nemen met gebruik van online proctoring. Volgens de VU is dat nodig om studievertraging te voorkomen en zijn de afspraken met softwareaanbieder Proctorio conform de privacyrichtlijnen in Nederland.
Tweedejaars biologie Thijs Savelkouls deed al eind maart tentamen met online proctoring, twee weken nadat de VU dicht ging vanwege corona, voor het vak moleculaire celbiologie. Hij zat op zijn kamer in Uilenstede. “Ik hoefde niet mijn hele kamer te laten zien, dat was wel relaxt”, zegt hij.
De proctoring werd gedaan door ProctorExam. De studenten moesten een extensie installeren in Google Chrome en testen of hun webcam, microfoon en opname van het scherm het deden. “Na het inloggen moesten we onze ID laten zien”, zegt Savelkouls. “Daarna gingen we voor het tentamen door naar TestVision, wat we al kenden van de VU. Er was ook een chatfunctie die je kon gebruiken voor technische ondersteuning.”
Neutrale gordijnen
De software had gevraagd om een zo neutraal mogelijke achtergrond, aldus Savelkouls. “Je zag alleen mijn gordijnen.” Het advies was ook om je telefoon weg te leggen om niet in de verleiding te komen erop te kijken – via de beelden was te zien of je wel naar het scherm keek en het zou te horen zijn.
Savelkouls heeft de bezwaren tegen online proctoring meegekregen, maar heeft die zelf niet. “Bij deze handelwijze heb ik geen bezwaar”, zegt hij. “We kregen duidelijke instructies en een heldere privacyverklaring, waarin bijvoorbeeld stond dat de beelden werden verwijderd nadat ze waren gecontroleerd.”