Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Campus
& Cultuur

VU verwacht meer studenten volgend jaar

Komend collegejaar heeft de Vrije Universiteit meer studenten dan nu. Dat is een van de conclusies uit een analyse van het effect van de coronacrisis op de studentenaantallen.

Het hogere aantal studenten ligt vooral aan het uitstel van het bindend studieadvies, staat in de prognose, die vandaag is gepubliceerd op VUnet. Eerstejaars die minder studiepunten halen dan de norm die voor hun opleiding is vastgesteld, kunnen normaal gesproken niet doorstromen naar het tweede jaar. Maar de VU heeft vanwege corona besloten om studenten een jaar langer de kans te geven die norm te halen.

Meer tweedejaars

Dus in september zijn er vooral meer tweedejaars dan in andere jaren. Die krijgen nog dit studiejaar extra gelegenheid om hertentamens te doen, zodat ze zo weinig mogelijk studievertraging oplopen. “De VU wil hen de kans bieden om hun vertraging in te halen, bijvoorbeeld met extra herkansingen. Anders studeren ze mogelijk pas een jaar later af voor hun bachelor en dat is heel vervelend en duur voor studenten”, zegt Theo Bakker, hoofd van het team dat de analyses uitvoert.

Veel buitenlandse studenten laten hun beslissing om te komen nog afhangen van het besluit wanneer de VU weer open gaat

Naar verwachting verschilt het aantal vwo-scholieren dat instroomt in een VU-bachelor niet heel erg van dit collegejaar. Aan de ene kant krijgen waarschijnlijk meer scholieren hun diploma, omdat ze geen eindexamen hebben hoeven doen en scholen hard hun best doen om ze te laten slagen – al levert dat in de berekeningen maar 200 studenten extra op. En waarschijnlijk zullen minder scholieren een tussenjaar nemen en direct gaan studeren. 

Maar dat kun je wegstrepen tegen redenen om juist nog niet te gaan studeren, denkt Bakker. Online onderwijs is minder aantrekkelijk, of scholieren hebben een slechtere financiële situatie of bijvoorbeeld een ziek familielid. 

Beslissing uitstellen

Een mogelijke kink in de kabel van de prognose zijn wegblijvende buitenlandse studenten. Navraag van International Office leert dat veel buitenlandse studenten die zich al wel aangemeld hebben, hun beslissing om echt te komen nog laten afhangen van het besluit over het onderwijs. Blijft dat online of wordt dat in september weer op de campus gegeven?

Bakker: “Als je hier een jaar komt studeren en je moet een tijdje online onderwijs volgen, is dat minder aantrekkelijk dan wanneer je hier drie jaar komt studeren. Bovendien stellen sommige buitenlandse universiteiten het verplicht dat hun studenten colleges volgen op een campus, anders worden hun studiepunten niet goedgekeurd.”

Flinke daling

In het meest positieve scenario komt er 10 procent minder buitenlandse studenten, maar daar gaat de VU zelf al niet vanuit. Een ‘middenscenario’ is dat er een flinke daling is van het aantal buitenlandse studenten van buiten de Europese Unie. “En in het worst-case-scenario droogt de instroom van buiten de EU helemaal op”, aldus Bakker.

Hij verwacht daar volgende week betere aannames over te kunnen doen. Want welk scenario het wordt, hangt voor een groot deel af van het besluit dat de VU deze week neemt over het onderwijs; na de persconferentie van morgenavond. Gaat de universiteit in september weer open en voor wie? Het antwoord daarop kan nog best wat gevolgen hebben voor het aantal studenten aan de VU.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.