Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 januari 2025

Campus
& Cultuur

VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg vond het klaarblijkelijk heerlijk in de Hofvijver, ISO-voorzitter Dahran Çoban lijkt wat minder in haar element

Waterig universiteitenprotest trekt veel pers en politici

Het water staat de hoogleraren, onderzoekers, docenten en studenten tot aan de lippen, horen we al jaren, maar vanmiddag was dat dus letterlijk zo. Toen liepen ze de Haagse Binnenhofvijver in om te laten zien dat het menens is.

Het was ‘alarmdag’ vandaag, want het water staat de universiteiten aan de lippen, het wetenschappelijk onderwijs moet terug naar een ‘Normaal Academisch Peil’. Aan metaforen geen gebrek bij deze ludieke protestactie waarbij zo’n tweehonderd (het maximaal toegestane aantal, vanwege de coronamaatregelen) met gele duikbrillen en snorkels uitgedoste hoogleraren, onderzoekers, docenten en bestuurders zich hadden verzameld bij de Hofvijver. Een aantal van hen liep onder luid alarmgeloei het water in. 

Even daarvoor hadden ze een rapport aangeboden aan de vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen die op de actie waren afgekomen. Veelal nieuwe gezichten, er was wat opwinding toen het kersverse PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop zijn opwachting maakte. “Het jongste Kamerlid!” riepen verschillende mensen. Er stond veel pers omheen, dus het was moeilijk te volgen wat er precies werd gezegd, maar het zal onze lezers bekend zijn waar het over gaat: onderbezetting, geldtekort, werkdruk, overspannen docenten en onderzoekers.

Overspannen docenten

Alleen de vicevoorzitter van studentenbond LSVb, Freya Chiappino, die een stem als een klok heeft, was goed te verstaan. “We willen niet meer midden in de nacht worden gemaild door overspannen docenten”, zei ze. Zij en de voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, Dahran Çoban, vertegenwoordigden de studenten bij dit protest, waar verder voornamelijk wetenschappers acte de présence gaven. “Wij zijn hier voor iedereen, studenten en wetenschappers”, benadrukte Chiappino.

De LSVb-vicevoorzitter toonde zich niet bijzonder onder de indruk van de grote hoeveelheid pers en politici. “Leuk dat ze belangstelling tonen, maar we moeten eerst maar eens zien of ze er ook echt iets mee gaan doen”, zei ze. Çoban vulde haar aan: “Aandacht is mooi, oplossingen zijn beter.”

 

Ze waren gekleed in stoere wetsuits, maar Pieter Duisenberg, voorzitter van universiteitenkoepel VSNU, was keurig in pak. Had hij dan gebluft toen hij drie weken geleden aankondigde de Hofvijver in te springen? Mais non, hij liep met pak en al het water in. Zijn wetsuit zat eronder. 

Coalitieonderhandelingen

De VU was goed vertegenwoordigd. Met de Verontruste VU’ers, die een lang spandoek meebrachten, de altijd uitgesproken hoogleraar theoretische scheikunde Paola Gori-Giorgi, hoogleraar Nieuwe Testament Bert Jan Lietaert Peerbolte en het voltallige college van bestuur was er, maar dat bleef aan de kant van de vijver staan waar het, door de regen en de hagel, niet spectaculair veel droger was. “Ik heb op zolder nog gezocht naar mijn wetsuit, maar volgens mij heeft een van mijn kinderen het meegenomen”, zei collegelid Marcel Nollen. Voorzitter Mirjam van Praag nodigde alle partijen uit voor overleg aan de De Boelelaan. “Op zich hebben wij dit signaal niet nodig”, zei Frank Wassenaar van de Partij voor de Dieren tegen haar. “Wij hoeven niet overtuigd te worden.”

 

VVD-onderwijswoordvoerder Hatte van der Woude liet niet veel los. Ze heeft vragen bij het aangeboden rapport, zei ze, maar ze wilde niet zeggen welke. “Ik ben net een paar dagen Kamerlid, en óf en hoeveel extra geld er voor het wetenschappelijk onderwijs wordt uitgetrokken, hangt allemaal af van de coalitieonderhandelingen, en het is nu niet eens duidelijk of de VVD daar wel bij mag aanzitten.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.