Voor hun inspanningen om wetenschap onder de aandacht van buitenstaanders te brengen ontvangen 91 teams van onderzoekers, waarvan tien van de VU, elk tienduizend euro. Dat heeft wetenschapsgenootschap KNAW vandaag bekendgemaakt.
Het is misschien geen groot bedrag – in de wetenschap zijn de meeste beurzen veel groter – maar de minister, financiers en bestuurders laten ermee zien dat ze de inspanningen van wetenschappers in de toekomst op een andere manier willen ‘erkennen en waarderen’.
Het idee daarachter is dat wetenschappers tot nog toe te veel worden afgerekend op de productie van onderzoek, terwijl onder meer lesgeven en het verspreiden van kennis onder buitenstaanders ook van belang zijn.
Breed publiek
Om dat laatste gaat het hier. Groepen van minstens drie wetenschappers moesten laten zien dat ze structureel bijdragen aan wetenschapscommunicatie en een plan indienen om hiermee door te gaan of de werkzaamheden te verrijken.
Zo is er Verblijfblog.nl van de rechtenfaculteit van de VU waarin experts het migratierecht uitleggen aan een breed publiek. Ook VU-hoogleraar Toxicologie Majorie van Duursen krijgt een beurs. Zij vertaalt wetenschappelijke kennis en maakt de leek bewust van de gezondheids- en milieurisico’s van chemische stoffen inclusief plastics.
Signaal
Er zijn 96 aanvragen ingediend door 62 faculteiten van alle universiteiten in Nederland. Slechts vijf aanvragen zijn afgewezen. Volgens de KNAW waren die vijf aanvragen niet slecht, maar voldeden ze gewoon niet aan de voorwaarden.
Het gaat om een eenmalig signaal. Vooralsnog zijn er geen plannen om dit te herhalen, zegt de KNAW. Wel is er geld voor wetenschapscommunicatie binnen de Nationale Wetenschapsagenda, die bedoeld is om kennis voor maatschappelijk en economisch nut aan te wenden.