De SRVU heeft overtuigend de universitaire studentenraadsverkiezingen gewonnen, maar betreurt de microscopische opkomst. ‘We willen graag een echt mandaat van de VU-studenten.’
De kiezersopkomst bij de verkiezingen voor de universitaire studentenraad en de facultaire studentenraden was vorige week nog lager dan vorig jaar. 7,47 procent van de studenten heeft de moeite genomen te stemmen, hoewel ze daar niet eens hun bed voor uit hoefden te komen.
Studentenbond SRVU heeft de verkiezingen gewonnen; alle zes SRVU-kandidaten zijn gekozen. De partij haalde 1300 stemmen in totaal. Een aantal onafhankelijke kandidaten heeft eveneens een respectabele hoeveelheid stemmen binnen weten te halen, onder wie student communicatie- en informatiewetenschappen Valerie Delauney Felipe, op wie 386 studenten hebben gestemd. De Universiteitspartij (UP), vorig jaar nog goed voor twee zetels in de USR, heeft niet meegedaan.
Contact met universiteit verloren
De opkomst was vorig jaar ook al zo deprimerend laag, maar hoger dan dit jaar: 8,4 procent. “Ondanks de explosief stijgende studentenpopulatie”, zegt Joep van Dijk van de SRVU. “Het is aan de andere universiteiten ook heel laag, en we moeten er echt iets aan doen. Want we willen graag een legitieme studentenraad zijn, met een mandaat van een representatief aantal studenten.”
Het zou aan corona kunnen liggen, denkt Van Dijk. “Daardoor hebben studenten het contact met de universiteit verloren en is er minder saamhorigheid.”
Onafhankelijke kandidaten
Opvallend is het grote aantal onafhankelijke kandidaten, veelal internationale studenten. Student bewegingswetenschappen Giovanni Stickdorn haalde 251 stemmen, Kieran Smith wist 201 stemmen te werven met zijn lijst Vegan International Bètawetenschappen Enterprise (VIBE) en Arman Valajenad haalde 138 stemmen met zijn lijst The Voice.
Vorig jaar was er één onafhankelijke kandidaat, Abdul Malik, die televisiepresentator Beau van Erven Dorens en muzikant Xander de Buisonjé wist te strikken voor zijn campagne.
“We hebben bij het organiseren van de verkiezingen gewezen op de mogelijkheid als onafhankelijke kandidaat mee te doen”, zegt Van Dijk. “Misschien dat daardoor een aantal studenten die kans heeft gegrepen.”
Maar hij vindt het jammer dat er naast de SRVU niet meer brede partijen meedoen. “Dan kun je gezamenlijk optrekken en ben je ook veel zichtbaarder.”