Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Gratis eten werkt altijd’

In april zijn de verkiezingen voor de studentenraden en daarom was er in het NU-gebouw een infomarkt om kandidaten te werven.

Er waren snacks, er was te drinken, je kon jezelf op de foto laten zetten in een photo booth – alleen  of met al je vrienden – en er waren goodiebags. Het was een gezellige boel op de infomarkt in het Nieuwe Universiteitsgebouw, waar gezamenlijke studentenraden op zoek gingen naar kandidaten voor de komende verkiezingen. In april mogen studenten namelijk weer stemmen voor de facultaire studentenraden, die specifiek de studenten aan de afzonderlijke faculteiten vertegenwoordigen, en voor de centrale universitaire studentenraad, die voor de belangen van alle VU-studenten opkomt in de medezeggenschap.

Maar dan moet er wel wat te kiezen zijn. Vorig jaar waren er aan sommige faculteiten niet eens genoeg kandidaten om alle beschikbare zetels te vullen. Daarom zijn de raden dit jaar wat actiever dan normaal aan het werven.

Brownies en appeltaart

Het lijkt te werken. “Er is dit jaar veel belangstelling”, aldus Patricia Fierro, de voorzitter van de huidige studenteraad van de bètafaculteit. “Er hebben al tien kandidaten hun cv en een motivatiebrief gestuurd en er waren vandaag veel belangstellenden. Ik denk dat het door het eten komt. Gratis eten werkt altijd. We hebben brownies en appeltaart, wil je misschien ook iets?”

“De studentenraad is een kans om veel mensen te ontmoeten, ook mensen met wie ik normaal niet te maken zou hebben gehad, zoals de decaan en de vicedecaan”, aldus David Darbinyan, ook van de bètafaculteit. Hij heeft het zo druk gehad met vragen beantwoorden dat hij er goede hoop op heeft dat er vijftien, misschien wel twintig kandidaten zullen zijn voor de verkiezingen. “Dat zou heel leuk zijn.”

De deadline om je kandidaat te stellen is 26 februari. Daarna gaan de raden verzinnen hoe ze kunnen zorgen voor een grotere stemopkomst, want die was vorig jaar beyond dramatisch laag. “De universitaire raad heeft daar al wat ideeën over, die denkt groot”, aldus Darbinyan. 

Rad van fortuin

Wat zijn dat voor ideeën? “Dat hebben we nog niet honderd procent rond, maar we gaan zeker nog een keer een infomarkt doen, met die photo booth en misschien een rad van fortuin”, zegt Joep van Dijk, de voorzitter van de universitaire studentenraad. “We denken aan een kick-off met rector Jeroen Geurts, aan mailings en natuurlijk gaan de kandidaten zelf de campus op om campagne te voeren.”

Van Dijk is ook tevreden over de infomarkt in het NU-gebouw. “Er zijn veel geïnteresseerde mensen. Niet iedereen heeft tijd genoeg voor de universitaire studentenraad, die verwijs ik dan door naar de studentenraad van hun eigen faculteit.”

“Het werk voor de facultaire studentenraad is leuk en belangrijk”, zegt Noah Berlin, die de studenten van de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen vertegenwoordigt. “We hebben echt invloed en ik ben er trots op bij te mogen dragen aan het goede studentenleven op de VU-campus.”

Financiële compensatie

Het probleem is volgens Berlin de financiële compensatie voor facultaire studentenraadsleden. “Die is 2500 euro voor een jaar werk, ongeveer acht uur per week en dat weegt niet op tegen een bijbaan bij Albert Heijn. Studenten moeten er naast hun studie bij werken om het wonen en studeren in Amsterdam te kunnen betalen. Dat maakt het moeilijk om genoeg kandidaten te krijgen om verkiezingen te kunnen houden. Ik krijg een maandelijkse toelage van mijn ouders, dus ik kan het me veroorloven dit werk te doen, maar niet iedereen is zo geprivilegieerd.”
 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.