Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Wetenschappers en ondernemers willen een miljard erbij

Het volgende kabinet moet jaarlijks één miljard euro extra uittrekken voor onderzoek en innovatie. Dat zeggen wetenschappers en ondernemers vanmiddag in een gezamenlijke oproep.

Met het geld willen ze complexe maatschappelijke uitdagingen het hoofd bieden. “Van de uitwerking van het energieakkoord en de integratie van vluchtelingen, tot de aanpassing aan de klimaatverandering en toekomstbestendige zorginnovaties”, staat in de verklaring van de Kenniscoalitie. Daarin hebben zich onder meer universiteiten, hogescholen, bedrijfsleven en medische centra verenigd.

Innovatie aanjagen

De investering zou goed zijn voor de economie. Met het geld kunnen bedrijven en wetenschappers de innovatie aanjagen, is de gedachte. “Doorbraken voor wetenschap, samenleving en economie liggen binnen handbereik.”

De oproep vloeit voort uit de Nationale Wetenschapsagenda die afgelopen voorjaar is gepresenteerd. Daarin stonden 140 prikkelende vragen aan de wetenschap, gedestilleerd uit duizenden vragen die Nederlandse burgers, bedrijven en instellingen eerder dat jaar hadden ingestuurd.

Het idee achter de wetenschapsagenda is dat wetenschappers, bedrijven en instellingen samenhang zien tussen de verschillende vragen en dan ‘routes’ door de agenda heen gaan maken. Zo vinden ze sneller andere experts en belanghebbenden om vruchtbaar mee samen te werken.

Koers bepalen

De wetenschapsagenda werkt ook steeds meer als een leidraad en gaat mede de koers van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland bepalen. De vraag is alleen hoe dat precies gaat gebeuren.

Allereerst moet de politiek doordrongen raken van het belang van wetenschappelijk onderzoek, meent de Kenniscoalitie. In een kleurrijke portfolio presenteert ze vijfentwintig thema’s die wat haar betreft prioriteit moeten krijgen: van energie tot voedselveiligheid, van kwantumcomputers tot sport & bewegen.

Miljard extra

Eerder dit jaar, bij de feestelijke presentatie van de wetenschapsagenda, spraken betrokkenen nog van een half miljard euro erbij voor onderzoek. Nu is dat dus één miljard geworden. “Van het miljard extra moet de helft naar gebieden gaan waar grote transities op ons afkomen. De andere helft zal voor brede versterking van onderzoek, innovatie en samenwerking worden benut.”

Het geld zou ook nodig zijn om komende ‘bezuinigingen’ ongedaan te maken: want als er niets gebeurt, dreigen de budgetten voor onderzoek en innovatie met een half miljard te dalen, aldus de Kenniscoalitie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.