Werkgeversverenigingen universiteiten: geen verdere salarisverlaging

Politiek  25 augustus 2014

Werkgeversverenigingen universiteiten: geen verdere salarisverlaging

De werkgeversverenigingen van universiteiten en hogescholen zijn tegen verdere verlaging van het salaris van bestuurders en toezichthouders. Ze hebben beide een brief geschreven aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Talloze belangenorganisaties verzetten zich tegen de plannen van minister Plasterk om de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector verder in te dammen, aldus RTL Nieuws. Tussen de vele protestbrieven zitten ook brieven van de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU.

Meer nadelen dan voordelen

De Vereniging Hogescholen voorziet “tal van problemen” als bestuurders (en toezichthouders) inderdaad minder salaris gaan krijgen. De raden van toezicht zien al leden opstappen sinds de eerste verlaging van topsalarissen in 2013, aldus de brief. Als er nog een verlaging komt, krijgen bestuurders zelfs minder goed betaald dan sommige van hun medewerkers. “Dan wordt het goed denkbaar dat aan een promotie van bijvoorbeeld een faculteitsdirecteur tot lid van het college van bestuur van een hogeschool meer nadelen dan voordelen zijn verbonden”, aldus de brief.

Bovendien steekt het de bestuurders van hogescholen dat hun collega’s aan de universiteiten meer betaald mogen krijgen. Zeker als het salaris verder omlaag gaat, is er volgens hen geen reden meer voor dit onderscheid. De brief van de Vereniging Hogescholen is ondertekend door voorzitter Thom de Graaf, tevens senator voor D66 in de Eerste Kamer.

Ook hoogleraren en docenten

De universiteiten houden het kort. Ze hebben wel begrip voor het inperken van de salarissen, maar wijzen erop dat de universiteiten nog maar “in zeer beperkte mate” ervaring konden opdoen met de vorige verlaging, die in januari 2013 inging. Het is “jammer” dat die niet eerst geëvalueerd wordt.

Verder vinden ze het zorgelijk dat Plasterk zijn vizier ook op hoogleraren en docenten richt. Plasterk wil eerst het salaris van bestuurders inperken, maar later komt ook het salaris van hoogleraren en andere topverdieners in de (semi-)publieke sector aan bod.

Wereldwijde strijd

De universiteiten zijn naar eigen zeggen verwikkeld “in een wereldwijde strijd om de meest talentrijke onderzoekers en docenten” om de wetenschap en het onderwijs op het “gewenste hoge internationale niveau” te houden. Straks kunnen de universiteiten mogelijk niet meer concurreren met universiteiten in het buitenland. “Dit lijkt ons een niet-bedoeld effect van de aanscherping”, aldus de universiteiten.

Vorig jaar werd het salaris van bestuurders in de publieke en semi-publieke sector al verlaagd. Nieuwe bestuurders zouden hooguit dertig procent boven een ministersalaris mogen verdienen. De huidige bestuurders moeten hun salaris binnen afzienbare tijd tot die norm terugbrengen. Volgens het nieuwe wetsvoorstel mag het salaris van bestuurders helemaal niet meer boven dat van een minister uitsteken. Bovendien kondigt Plasterk aan dat ook andere grootverdieners hun salaris moeten beperken die voorheen buiten schot bleven, zoals hoogleraren en topfunctionarissen.

HOP/BB

{ Lees de 4 reacties }

Ja, ik begrijp het. In hun wereld (topbestuurders van banken en private sector bedrijven) komen ze slecht uit. Hoe kunnen ze dan uit gaan met hun vrienden (die veel ton geld verdienen) als ze 'slechts' 170.000 per jaar maken?
Ze willen gewoon hardwerkende mensen ontslaan en universiteiten kapot maken want de overheid minder uit geeft en tegelijkertijd meer geld voor hunzelf want anders 'tal van problemen' komen. Het is superduidelijk!!!

Prima, maar het gaat om 'topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector'. Ik kan me niet voorstellen dat er (in Nederland) veel onderzoekers en wetenschapper zijn met een 'topsalaris'.

En dan lees ik nu pas over wat voor 'topsalarissen' we het hier hebben.

'Bestuurders mogen nog hooguit 130 procent van een ministersalaris verdienen (230 duizend euro), maar dat wordt honderd procent als het kabinet zijn zin krijgt.'

Volgens mij is €169.425 een jaarsalaris waar (bijna) elke wetenschapper, zeker in Nederland, en docent van droomt.