Wereldwijde steun voor van zelfplagiaat beschuldigde Peter Nijkamp

Campus  5 maart 2014

Wereldwijde steun voor van zelfplagiaat beschuldigde Peter Nijkamp

Meer dan tachtig wetenschappers van universiteiten over de hele wereld hebben in een brief aan Frank van der Duijn Schouten, rector magnificus van de VU, hun steun uitgesproken voor econoom Peter Nijkamp, die van plagiaat en zelfplagiaat wordt beschuldigd. Ook spreken ze hun ongerustheid uit over de manier waarop de zaak wordt afgehandeld.

Stuk voor stuk schuldig

‘We zouden stuk voor stuk schuldig zijn als dezelfde criteria, die sommigen op hem willen toepassen, op ons zouden worden toegepast’, staat er in de brief, die is opgesteld door hoogleraren ruimtelijke economie Hans Westlund (Zweden), Juan Carlos Martin (Spanje) en Roger R. Stough (VS) en ondertekend door 81 internationale wetenschappers.

Heldere regels

Volgens hen is het normaal dat bij onderzoek, dat altijd voortbouwt op eerder onderzoek, passages uit eerdere publicaties worden geparafraseerd en oude data worden hergebruikt.

Er moeten heldere regels komen ten aanzien van het hergebruik van publicaties, betogen de wetenschappers, maar die kunnen niet met terugwerkende kracht worden toegepast op publicaties die zijn geschreven toen de regels nog onduidelijk waren.

Goede naam

Universiteiten zouden nooit moeten reageren op anonieme klachten, menen de briefschrijvers. Ze prijzen Nijkamp als een gedegen en innovatieve wetenschapper en een wereldleider op het gebied van de ruimtelijke economie en sporen de VU aan om stelling te nemen en de goede naam te verdedigen van één van de ‘true scientific leaders in our field’.

Peter Breedveld

{ Lees de 3 reacties }

Eens met deze steun. De schade die het NRC, met hun incompetente journalist, hebben aangericht is schandalig. De phrase "gebaseerd op Eigen onderzoek van het NRC" is kolderiek.

De steunbetuiging heeft een hoog "Wij van WC eend adviseren WC eend"-gehalte. Als de heer Nijkamp geen blaam treft, dan zal dat te gelegener tijd wel blijken uit een gedegen analyse van diens publicaties. Het onderzoek loopt nog.

Overigens, de feiten die er nu liggen, zijn van de hand van Frank van Kolfschoten, de enige die totnogtoe de moeite heeft genomen een en ander te vergelijken, en het lef heeft man en paard te noemen. De wijze waarop Van Kolfschoten door Nijkamp, Wakker cs wordt weggezet als 'incompetente journalist' is een triest symptoom van een corrupte onderzoekscultuur waar resultaten al lang niet meer door onderzoek worden behaald, maar door vriendjespolitiek.

"De keizer waant zich in peperdure kleren en hij wil natuurlijk niet dat mensen denken dat hij dom is. Hij vertoont zich dus aan zijn hovelingen, en ook zij, bevreesd voor zijn woede-uitbarstingen, prijzen zijn nieuwe kleren de hemel in, en loven zijn uitgekiende smaak."