Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘We bouwen de academie die wij missen’

Ze misten iets op de universiteit: diepgang en persoonlijke betrokkenheid bij het onderwijs. Michiel Tolman (alumnus UvA en VU) en hoogleraar Eugène Sutorius (UvA) besloten daarom samen De Bildung Academie op te zetten als aanvulling op de universiteit. Inmiddels is hun initiatief uitgegroeid tot een organisatie van dertig studenten en docenten. Tot deze groep behoort ook VU-student Merel van Geel, die nu verantwoordelijk is voor de acquisitie en marketing.

Haat-liefdeverhouding 

De interesse van Van Geel voor bildungsonderwijs komt voort uit haar haat-liefdeverhouding met de universiteit. “Ik ben leergierig, maar raakte vaak teleurgesteld. Ik begon aan een prehonourstraject rechten, maar ook daar vond ik geen inspiratie en uitdaging. Terwijl ik juist vind dat goed onderwijs de basis is voor een betere maatschappij.”

Geen protestbeweging

Toch benadrukt Van Geel dat De Bildung Academie geen protestbeweging is tegen de Amsterdamse universiteiten. “Een universiteit is een complexe organisatie en onderdeel van een groter systeem. Dat verander je niet zomaar. Daarom hebben wij besloten zelf aan de slag te gaan en de academie te bouwen die wij missen.” En dat lijkt succesvol uit te pakken. Ruim twintig docenten en hoogleraren hebben nu al aangegeven mee te willen werken en er zijn zo’n 120 studenten geïnteresseerd in het volgen van het programma.

Universitaire minor

De Bildung Academie wil graag haar eigen identiteit behouden, maar gaat daarbij samenwerken met private partijen en universiteiten. Er zijn al goede gesprekken geweest met Dymph van den Boom, de rector en interim-voorzitter van de UvA. En op 7 mei gaan de initiatiefnemers ook met rector Frank van der Duyn Schouten en bestuursvoorzitter Jaap Winter van de VU om tafel. Een van de mogelijkheden is dat de academie wordt aangeboden als een universitaire minor. Maar wellicht slaagt Van Geel in het binden van private sponsoren en start het nieuwe onderwijsplatform met een publiek-privaat curriculum.

Hoe dan ook opent De Bildung Academie op 31 augustus haar deuren voor studenten die bewust vorm willen geven aan hun toekomst. Of voor studenten die academische vorming en diepgang missen. Heb je interesse? Op woensdagavond 6 mei is er een bijeenkomst. Zie www.debildungacademie.nl.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.