Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VVD voelt niks voor minder controle bij onderwijskeuring

Het plan van PvdA-minister Bussemaker voor minder controle in het hoger onderwijs kan niet rekenen op goedkeuring van coalitiepartner VVD. “Dit is een overwinning voor de bestuurder, niet voor de student”, reageert Kamerlid Pieter Duisenberg.

Zes hogescholen en zes universiteiten mogen in de komende jaren een ‘instellingsaccreditatie’ aanvragen, kondigde onderwijsminister Bussemaker vanmorgen aan. Als de instellingen aantonen dat ze hun eigen onderwijs regelmatig kritisch tegen het licht houden, krijgen ze jarenlang geen keurmeesters van buiten meer op bezoek.

Eerst kwaliteit verbeteren 

De VVD wil altijd minder regels, reageert Kamerlid Pieter Duisenberg, maar in dit geval loopt de minister te hard van stapel. Examencommissies zijn niet altijd op orde en nog steeds krijgt menig opleiding een herstelperiode opgelegd. “We voeren de discussie dus verkeerd om”, aldus Duisenberg. “Eerst moet de kwaliteit honderd procent op orde zijn, daarna kunnen we de teugels laten vieren. Dit plan van de minister is een overwinning voor onderwijsbestuurders, maar niet voor de student.” 

Zijn collega van de PvdA daarentegen is lovend. Kamerlid Mohammed Mohandis: “Ik ondersteun de richting die de minister opgaat. We moeten natuurlijk altijd waakzaam blijven, maar laten we nu niet de ‘maar’ de overhand geven.” Wel hamert hij op meer medezeggenschap voor studenten als de plannen doorgaan. “Dat gaat hand in hand. Ik pleit er al langer voor om de opleidingscommissies meer macht te geven.”

Verkeerde volgorde

Met dat laatste is oppositiepartij SP het helemaal eens, maar dat moet dan wel gebeuren vóór de minister aan het stelsel begint te rommelen, vindt Kamerlid Jasper van Dijk. “Het is te makkelijk om zomaar de accreditatie uit te kleden. Dat moet gepaard gaan met meer inspraak voor studenten en docenten. Natuurlijk moeten we af van wantrouwen en bureaucratie in het onderwijs, maar de minister doet dit nu in de verkeerde volgorde.”

Maar wat het CDA betreft kan het experiment niet snel genoeg van start gaan. “Ik ben blij dat de minister inziet dat de administratieve lasten verminderd moeten worden”, zegt Kamerlid Michel Rog. “Dit is een buitengewoon belangrijk experiment. Maar pas in 2017 start er een kleine pilot. Ik vraag me af of dat wel recht doet aan de urgentie.”

Meer macht 

Ook studenten reageren verdeeld. Het Interstedelijk Studenten Overleg heeft geen problemen met het experiment zolang de medezeggenschap meer macht krijgt. De Landelijke Studenten Vakbond heeft er geen goed woord voor over: instellingsaccreditatie zou de kwaliteit van opleidingen niet kunnen garanderen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.