VVD en PvdA: 'Studieschuld niet registreren bij BKR'

Studenten  12 december 2012

VVD en PvdA: 'Studieschuld niet registreren bij BKR'

VVD en PvdA vinden het geen goed idee om studieschulden te registreren bij schuldenbureau BKR. Er is namelijk geen sprake van een ʻconsumptieve leningʼ, stelden de onderwijswoordvoerders gisteravond in de Tweede Kamer.

De twee coalitiepartijen willen de basisbeurs afschaffen en een leenstelsel invoeren. Dat levert studenten duizenden euro's extra studieschuld op, terwijl ze nu al gemiddeld zo'n vijftienduizend euro studieschuld hebben.

Te hoge hypotheek

Banken zouden het eigenlijk moeten weten als hun klanten een studieschuld hebben, zei de directeur van het Bureau Krediet Registratie vorige week. Anders sluiten ze wellicht een te hoge hypotheek af en kunnen de klanten in de problemen komen.

Maar daar kijken Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) anders tegenaan. Een studieschuld kun je niet vergelijken met een gewone lening, vinden ze. Een studielening betaal je immers naar draagkracht terug.

Invloed op budget

Dat vond CDA-parlementariër Michel Rog vreemd. Als iemand twintig- of dertigduizend euro schuld draagt, dan heeft dat toch invloed op zijn budget? Waarom zou je dat dan niet laten weten aan het BKR? Banken moeten dat toch weten als ze een hypotheekadvies geven?

Zowel VVD en PvdA ontweken dat argument. Natuurlijk moeten starters er rekening mee houden wat ze maandelijks kunnen betalen, zeiden ze, en vergeet niet dat de betalingstermijn lang is. Maar waarom banken er geen weet van zouden moeten hebben, legden ze niet uit.

Mores van studenten

“Deze extra schuld heeft een effect op de mores van studenten”, vreesde Michel Rog. “Die wennen eraan dat ze schulden kunnen maken. Daar maken wij ons zorgen om. En ze kunnen straks veel minder hypotheek krijgen voor een huis. Dat is wat wij willen voorkomen.”

GroenLinks zocht een compromis en stelde voor om de studieschuld alleen bij het BKR te registreren als studenten een betalingsachterstand hebben. Zo gaat dat ook met hypotheken, betoogde Kamerlid Jesse Klaver. Die staan niet geregistreerd, tenzij mensen een paar maanden niet betalen.

Nog even nadenken

Daar wilde Rog nog even over nadenken. Mohandis spoedde zich naar de interruptiemicrofoon om de aanval om te draaien. Hij vroeg Rog, tot twee keer toe, of het CDA ook alle huidige studieschulden bij het BKR wil registreren. Een antwoord kreeg hij niet. Vanaf een bepaald bedrag zou een studieschuld bij het BKR bekend moeten zijn, vond Rog. Maar over het minimumbedrag wilde hij nog even nadenken.

Minister Jet Bussemaker (PvdA) sloot zich bij de regeringsfracties in de Tweede Kamer aan en wilde eveneens weinig weten van verplichte BKR-registratie.

HOP/BB

{ Lees de 1 reactie }

Rutte stond in 2005 nog op een tonnetje te schreeuwen dat we allemaal een studielening moesten nemen.

Later als je een baan had kon je dat makkelijk terugbetalen en het werd niet bij de BKR geregistreerd ZODAT je geen problemen zou krijgen bij het kopen van een huis.
Ik had een huurhokje, een hat-eenheid.
Ik heb aanvankelijk 65.000 studieschuld gehad. Dat is nu nog maar 50.000 en binnen 5 jaar, als het zo doorgaat nog maar 30.000. Daarnaast heb ik nog 10.000 euro spaartegoed. Mocht er iets misgaan gaat de lening naar draagkracht naar beneden.
Dit is voor de Rabobank allemaal niet relevant. Op hun metertje kan ik precies 65.000 euro minder hypotheek krijgen; het voltallige bedrag van mijn oorspronkelijke (maar nu niet meer dus!) schuld. Het telt dus volledig voor de volle 100% mee terwijl de studiebeurs omlaag ging met als argument dat als je eenmaal op tijd was afgestudeerd, je het wel terug kon betalen als je een baan had. Jaja.
Al die lui met de H-aftrek jammeren met hun aanstellerij over de onbetrouwbare overheid... Wat mij en medestudenten de afgelopen 10 jaar verteld is, is pas onbetrouwbare overheid!

Nu is het 1 één op één doorgerekend voor je hypotheek, 2 toch bkr genoteerd.

ik kan niet kopen door de overheid, ik mag niet meer huren door de overheid en vrije sector is onbetaalbaar.
Dit is mij straffen voor het feit dat er andere mensen zijn die met een minimuminkomen een tophypotheek konden afsluiten, voor het leed dat al die corpora hebben aangericht.
Elk maatschappelijk probleem wordt zo intussen afgewenteld op de dertiger met een middeninkomen.

Gelukkig maar dat ik in de tussentijd zo gigantisch veel spaargeld heb wegkwijnen op een rabospaarrekening waar de rente wél minimaal is, zodat ik in de tussentijd een hele luxe kartonnen doos kan kopen. De rest van mijn geld deel ik uit aan de hongerige villavvd'ers die bij de voedselbank lopen omdat ze hun maandlasten niet kunnen dragen. Mores van de studenten, laat die cda'er op het dak van mijn kartonnen doos gaan zitten voor hij een mores op zijn gezicht krijgt.