Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe studieplekken op de 13e etage Hoofdgebouw

VU krijgt meer studieplekken

De komende maanden komen er 162 nieuwe studieplekken beschikbaar bij de bibliotheek in het Hoofdgebouw. Maandag 20 februari gaan de eerste 66 plaatsen open op de 13 de etage met vanaf tien uur gratis muffins.

Het gaat om zogeheten dedicated plekken, waar rustig en met internetondersteuning kan worden gestudeerd. Dus niet om loungebanken zoals in het restaurant. Met deze plaatsen erbij komt het totaal aantal ‘echte’ studieplekken net boven de duizend uit met nog eens 350 plaatsen in de medische bibliotheek.

Langer open

De uitbreiding is een vurige wens van de studentenraad die er 16 februari met de rector over sprak. De raad wil meer plekken, ruimere openingstijden en een systeem waarmee makkelijker vrije plekken zijn te vinden. Volgens de USR zijn de meeste universiteitsbibliotheken in Nederland langer open dan die van de VU. Die is in tentamenperiodes nu 98,5 uur open, terwijl het landelijk gemiddelde 106,5 uur is.

Het probleem met de openingstijden is dat dan het hele hoofdgebouw langer open moet blijven en dat is een dure aangelegenheid, legde rector Vinod Subramaniam tijdens het gesprek uit. Hij wil wel onderzoeken of op een andere plek, bijvoorbeeld in het Bellevue-gebouw, studieplekken langer open kunnen blijven.

Hele nacht studeren

Op langere termijn is er wel een oplossing. In het Nieuwe Universiteitsgebouw, dat over zo’n twee jaar open gaat, komen vier- à vijfhonderd studieplekken die mogelijk de hele week dag en nacht beschikbaar zijn. Dat kan omdat ze apart toegankelijk zijn.

In de tussentijd zal ook worden gekeken of er studieplekken kunnen komen in leegstaande ruimtes in bijvoorbeeld het Wis- en Natuurkundegebouw. Maar omdat dit vaak gaat om oude laboratoriumzalen, zal dat niet altijd even eenvoudig zijn.

Makkelijker vinden

Ook wordt er nagedacht over een systeem om aan te geven waar studieplekken vrij zijn. Op termijn moet dat gaan via een digitaal signaleringssysteem. Voorlopig gaan medewerkers van de bibliotheek nu een paar keer per dag via twitter doorgeven waar het druk dan wel minder druk is. Die gegevens zijn ook via de lichtkranten in de gebouwen te volgen.

Volgens een recent onderzoek brengen studenten steeds meer uren door op de universiteitscampussen. Dus neemt ook de vraag naar studieplekken toe. De studentenraad gaat samen met het bestuur, de bibliotheek en de facilitaire campusorganisatie een werkgroep vormen om plannen te maken voor meer, betere en toegankelijke studieplekken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.