VU krijgt eindelijk foodcourt (soort van)

Campus  1 juli 2015

VU krijgt eindelijk foodcourt (soort van)

De dames van We Canteen (voorheen 'Yes we Canteen') strijden er al jaren voor, maar het gaat dan toch echt gebeuren aan de VU. Het bedrijfsrestaurant, of mensa, of, in Facilitaire Campusorganisatietaal, 'uitgiftepunt', wordt as we speak verbouwd tot een foodcourt. Nou ja, soort van.

"Vanaf 1 september worden er op diverse plekken op het uitgiftepunt verschillende etenswaren aangeboden", aldus Els van Haassen van de Facilitaire Campusorganisatie. "Niet door verschillende aanbieders, want we hebben nog een contract met de huidige cateraar, Sodexo, die het assortiment gaat uitbreiden met meer biologische producten en voorbij het standaard broodje."

Idee uit Singapore

Een echt foodcourt, zoals Yes we Canteen voor ogen staat, is een ruimte waar meerdere uitbaters maaltijden en snacks verkopen. Het idee komt uit Singapore, waar de overheid de stalletjes met bami, geroosterde eend, bakpao, verse sap en wat niet al niet langer lukraak verspreid door de hele stad wilde zien, maar geconcentreerd op bestemde plekken, waar controle bestaat op hygiëne en voedselveiligheid en dergelijke. Vijf jaar geleden probeerden studentondernemers Maaike de Reuver en Charlotte van Leeuwen het concept ook bij Nederlandse universiteiten te introduceren met hun bedrijf Yes we Canteen.

"We spelen wel met de gedachte om dat op termijn ook hier te doen", aldus Haassen. Maar tot 2018, als het contract met Sodexo afloopt, zal de variatie van één cateraar moeten komen. "Ze bieden nu al afwisseling met bijvoorbeeld wokmaaltijden." Hoe het aanbod er vanaf 1 september zal uitzien, kan ze nog niet zeggen.

Elkaar stimuleren

Intussen wordt het culinaire aanbod op de VU-campus gestaag interessanter. Naast maaltijden in het campuscafé en de mensa en het aanbod van de Spar, staan er ook al een tijd twee zeecontainers op het campusplein, van waaruit stoofmaaltijden, salades en grillgerechten worden verkocht.

"Die blijven nog tot november", weet Haassen. "Na de winter hopen we dan weer met twee andere ondernemers in zee te gaan." Voorwaarde voor die ondernemers is dat ze iets aanbieden dat "aanvullend is op het bestaande aanbod", aldus Haassen.

"Het is de bedoeling dat ze elkaar stimuleren het niveau zo hoog mogelijk te houden tegen een betaalbare prijs. En ze moeten wat reuring brengen", zegt Haassen.

Dönerkar

Voor de VU staat, ook inmiddels een paar jaar, een dönerkar die zeer populair is bij studenten en medewerkers. "Die staat niet op het VU-terrein", aldus Haassen, "maar die zouden we ook best op de campus willen hebben."

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld (foodcourt in Singapore)

{ Lees de 1 reactie }

Het is inderdaad waar dat we vanuit WE CANTEEN food courts creëren, alleen voor ons betekent dat niet dat we op diverse plekken op het uitgiftepunt verschillende etenswaren aanbieden. Een food court wordt bij ons ingevuld samen met verschillende lokale ondernemers, geselecteerd door WE CANTEEN, die in afwisseling hun specialiteiten aanbieden. Het is een ware belevenis om te eten of drinken in een food court van WE CANTEEN doordat de ondernemers persoonlijk hun vers bereide gerechten aanbieden, zoals dat in een food court in Singapore ook gebeurt.

Inmiddels is dat niet alleen meer een kwestie van proberen, maar verzorgen we dagelijks in verschillende bedrijfsrestaurants verspreid over het hele land het eten en drinken. Het is nog even wachten voor de studenten en medewerkers van de VU, maar vanaf 2018 doen we dat graag ook op de VU, tot dan!