Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Campus
& Cultuur

‘Vroeger waren het linkse studenten, die docenten intimideerden’

Studenten willen socioloog Boris Slijper aangeven wegens linkse indoctrinatie. Hij is er laconiek over: ‘het zijn enthousiaste jonge jongens.’

Socioloog Boris Slijper werd aangesproken door één van zijn studenten. Ze zit in een Whatsapp-groepje van studenten waar veel sympathisanten van het Forum voor Democratie onder zijn. Die wilden hem aangeven bij het meldpunt voor indoctrinatie in het onderwijs. “Misschien moet u voorzichtig zijn”, zegt ze.

‘Het ergste is natuurlijk niet dat die studenten me willen aangeven’, schrijft Slijper op Facebook. ‘Het ergste is dat deze studente meent dat ik voorzichtig moet zijn.’ Hij doet er nogal luchtig over als Advalvas hem ernaar vraagt. “Kwajongens”, zegt hij, en “naïevelingen”.

“Het zijn jonge jongens die erg enthousiast zijn”, aldus Slijper. “Als je revolutionair wil zijn en je wil je afzetten tegen je ouders en je docenten, dan is het Forum voor Democratie natuurlijk het aantrekkelijkst.”

Lange mars

Hij vergelijkt het met de situatie aan universiteiten in de jaren zeventig. “Toen waren het linkse studenten die docenten wegpestten. Denk aan de affaire Daudt, de UvA-politicoloog die het veld moest ruimen, waarna Meindert Fennema op zijn plek ging zitten. Dat is wat het Forum voor Democratie nu doet. Het is ook heel slim dat ze die linkse terminologie gebruiken: “Een lange mars door de instituten om onze eigen mensen achter die bureautjes te krijgen.”

VU-studenten stemden tot een paar jaar geleden overwegend liberaal-links. D66 en GroenLinks waren op de VU-campus de populairste partijen. Slijper heeft het aantal FvD- en PVV-stemmers onder zijn studenten gestaag zien groeien. “Vanachter in de collegezaal kan ik zien waar ze op hun laptop naar zitten te kijken. Vroeger waren dat vakantiefoto’s, nu zijn dat steeds vaker sites als De Dagelijkse Standaard en zo.”

Hij merkt het ook aan de vragen die hij krijgt, de kritische opmerkingen die studenten tijdens zijn colleges maken. Het college waaraan een aantal studenten kennelijk aanstoot heeft genomen ging over de radicaal-egalitaire denker Olin Wright. “Ik had het voor de instelling van dat meldpunt al eens met ze gehad over die vermeende linkse indoctrinatie naar aanleiding van de Facebook-pagina van Yernaz Ramautarsing, die ook een student van mij is geweest. Voordat ik over Olin-Wright begon, heb ik gewaarschuwd: wat er nu komt, zou je kunnen opvatten als linkse indoctrinatie, want Olin-Wright was een behoorlijk linkse denker, en ik vind hem nog goed, ook!”

Neutrale observator

Studenten hadden hem al eens gevraagd wat hij stemt. “Ik heb gezegd dat ik de afgelopen jaren steeds SP heb gestemd. Collega’s vinden dat je dat geheim moet houden, maar als mijn studenten gaan googelen, komen ze er toch wel achter. Er zijn zelfs collega’s die vinden dat je als docent niet lid mag zijn van een politieke partij. Ik vind dat flauwekul. Als sociale wetenschapper ben je een publiekelijke intellectueel, geen neutrale observator.

Het had zijn studenten verbaasd, dat hij SP-stemmer is. “Dat hadden ze niet verwacht, omdat ik veel neutraler ben dan veel andere docenten, zeiden ze. Ja, als ik college geef over het liberalisme, klinken mijn linkse overtuigingen daarin niet door. Ook omdat ik het liberalisme heel overtuigend vind. Het is niet voor niks zo’n belangrijke stroming in de wereldgeschiedenis.”

Beetje laf

Slijper vindt het prima dat studenten kritiek op hem hebben. Hij zou ook een bijeenkomst aan de VU willen organiseren over linkse indoctrinatie. “Met studenten en docenten, over wanneer er precies sprake is van indoctrinatie, wat wel kan en niet, hoe docenten daarin staan.”

“Met mij kun je overal over praten, tijdens het vraag-en-antwoord-gedeelte van mijn colleges, na afloop. Maar me aangeven bij zo’n meldpunt, dat vind ik een beetje laf.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.