Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 januari 2025

Campus
& Cultuur

Vooraanmeldingen: minder bachelorstudenten, meer masterstudenten

De VU heeft dit jaar iets minder vooraanmeldingen voor een bacheloropleiding dan vorig jaar. Het zijn er 5336. Vorig jaar waren het er 5647, een daling van 5,5 procent.

Het aantal nieuwe masterstudenten is echter gestegen: 4309 vorig jaar en nu 4640, een stijging van bijna acht procent.

De UvA gaat er in aantallen nieuwe bachelorstudenten percentueel nog meer op achteruit: 7945 in 2014 naar 7336 vooraanmeldingen, een daling van 7,7 procent. Maar ook hier stijgt het aantal masterstudenten: van 6355 naar 6515.

Klein percentage

VU en UvA leveren aan totaal marktaandeel, wat het aantal nieuwe bachelorstudenten op alle Nederlandse universiteiten betreft, een klein percentage in: een half procent voor de VU en één procent voor de UvA.

Niet aan alle universiteiten daalt het aantal vooraanmeldingen. Het marktaandeel van de Universiteit van Tilburg stijgt bijvoorbeeld met één procent en dat van de TU Delft met 0,6 procent.

Het gaat echter om vooraanmeldingen, benadrukt Helmut Matheis van de bestuurlijke informatievoorziening van de VU. “Ze geven geen betrouwbare informatie over de daadwerkelijke eerstejaars-instroom. Pas in de tweede week van september hebben we zicht op de definitieve stand van de inschrijvingen.”

Amsterdam te duur?

Het UvA-magazine Folia breekt zich intussen het hoofd over de oorzaak van de daling van het aantal nieuwe Amsterdamse bachelorstudenten. Komt het door de studentenacties, eerder dit jaar? Wordt Amsterdam te duur vanwege het leenstelsel? Komt het doordat meer studies een numerus fixus hebben gekregen?

Maar een explosieve stijging van de studentenaantallen, zoals nu in Tilburg, is niet altijd een zegen, zoals de VU zelf in het recente verleden heeft ondervonden. Doordat het aantal aan deze relatief kleine universiteit in een paar jaar verdubbelde, barstten de gebouwen zowat uit hun voegen, werd er een zware wissel getrokken op de voorzieningen en haalde de VU steeds slechte scores in de Nationale Studenten Enquête. Pas sinds vorig jaar en na flinke investeringen in nieuwbouw, verbetering van de voorzieningen en in de onderwijskwaliteit, scoort de VU weer beter.

Bovendien worden universiteiten (deels) bekostigd aan de hand van het aantal studenten dat afstudeert, niet het aantal dat zich inschrijft.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.