Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Campus
& Cultuur

Topsport en een voltijd studie: niet te doen

Veertien trainingen per week en ook nog eens een master doen. Dat is onmogelijk vol te houden, ondervindt toproeister Heleen Boers.

Op zeven honderdste seconde miste Heleen Boers (24, masterstudent bewegingswetenschappen)  met haar collega’s van de Holland Acht vorige maand de finale van het WK roeien in Amsterdam.  “Dat was behoorlijk zuur”, zegt ze. Toch kijkt ze alweer vooruit naar de spelen van Rio in 2016. Ondertussen doet ze ook nog een researchmaster.

Niet te combineren

“Met hangen en wurgen had ik vorig jaar op 13 augustus mijn scriptie af en op 15 augustus vloog ik naar Korea voor het WK”, vertelt Boers. Full-time studeren is voor haar momenteel echt niet te combineren met roeien, zeker niet nu ze voor de Nederlandse Roeibond uitkomt (de KNRB): “Je merkt gewoon dat de trainingsintensiteit omhoog gaat. Ik train nu veertien keer per week en dat zijn te veel uren en te veel hersteluren, dat is niet meer te combineren met voltijd studeren.” Voor haar researchmaster moet Boers ook een jaar lang onderzoek doen. Daarom studeert Boers op dit moment in deeltijd.

Aanvullende kennis

In de bachelorfase lukte het Boers wel om de studie op normaal tempo te doen. Boers vertelt dat ze maar één keer een tentamen heeft moeten verplaatsen. Wel had ze moeite om aan de harde knip te voldoen, dat betekent dat je alle studiepunten uit de bachelor moet halen voordat je aan je master kan beginnen. Uiteindelijk was Boers daar wel blij mee: “Anders blijft die bachelorscriptie maar een beetje voortkabbelen”. De sport en de studie vullen elkaar ook aan, volgens Boers. “Ik weet meer over voeding dan de gemiddelde roeier. Ook over hoe je trainingsperiodes opbouwt en hoe je herstelt en over hoe krachttraining en duurtraining samenwerken.” Ze heeft nog nooit onenigheid gehad met haar coach vanwege haar studie. Daarvoor is er wetenschappelijk gezien te veel onenigheid over wat wel en niet goed is, stelt Boers.

Topsporportregeling

Boers heeft het afgelopen jaar veertig studiepunten weten te behalen.  Ze wordt ondersteund door het topsportbeleid van de VU. Dat houdt in dat ze verplichte dingen zoals tentamens en practica in overleg met de docent kan verplaatsen. Die topsportregeling is alleen van toepassing op echte toppers die ofwel een topsportstatus hebben of bij het Centrum Topsportontwikkeling Amsterdam (CTO) zijn aangesloten. Ook bestaat de regeling dat je als topsporter extra studiefinanciering kan krijgen over de hoeveelheid studiepunten die je niet haalt. Dat is een financieel extraatje voor de tijd die je in de topsport steekt en dus niet aan de studie kan besteden.

Andere wereld zien

Boers is zeker blij dat ze de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld tentamens te verplaatsen: “Je kan gewoon niet je tentamens maken in de week dat je een wedstrijd hebt, dan wordt het stressgehalte te hoog.” Boers wil graag blijven studeren tijdens het roeien. Een tijd lang had ze even geen studie. “Daar werd ik een beetje kierewiet van, dan heb je gewoon: trainen, slapen, trainen eten enzovoort”. Toch wil Boers niet in de roeisport terecht komen met haar studie. Ze heeft het idee dat ze nu zo diep in het roeiwereldje zit dat ze afstand wil nemen als ze ooit stopt: “Ik wil wel mijn horizon verbreden, nu ben ik hier heel erg op gefocust, maar in een ander deel van mijn leven wil ik weer een andere wereld zien.”

Out-gaan

Amsterdam kent drie studentenroeiverenigingen: Okeanos, Nereus en Skøll (zie kader). Boers komt van R.S.V.U. Okeanos. Ooit is ze begonnen bij studentenroeivereniging Thêta in Eindhoven. Okeanos is ook een echte studentenvereniging en heeft daarom ook een verenigingslied. Daarin komt de frase voor: “kotsen voor de blikken en de eer”. Een blik is in de roeiwereld een beker of prijs. Ik vraag Boers of deze mentaliteit typerend is voor Okeanos. “Ik vind het wel typerend voor het wedstrijdroeien”, zegt Boers. “Dat is de mentaliteit die je moet hebben om er te komen. Ik heb nooit gekotst, wel ben ik een keer out gegaan op een ergometer (roeiapparaat). Toen begon ik te hyperventileren.”

Serieuze vereniging

Volgens Boers zijn er herkenbare verschillen tussen de studentenroeiverenigingen. Ze roeit vaak met Aletta Jorritsma die van Nereus komt: “Aletta is vanuit Nereus begonnen als competitieroeier en heeft heel veel verenigingsgevoel en ze steekt daar ook best wel veel tijd in”. Toch is Boers bij Okeanos gegaan omdat ze het hoogst haalbare wilde halen. Volgens Boers heb je bij Okeanos meer faciliteiten en word je wat serieuzer gecoacht: “Toen ik in Amsterdam kwam, ben ik ook gebeld door Skøll, dat is leuk, maar Skøll en Nereus zijn eigenlijk te grote verenigingen voor iemand met mijn ambities.”

Opgelet, af!

Ondanks dat Boers eigenlijk een rustperiode heeft, wil ze wel even laten zien wat ze kan op de ergometer (een apparaat waarop de roeibeweging wordt nagebootst). We lopen naar de loods van Okeanos. We zetten de ergometer buiten op het vlot neer, het is immers veel te mooi weer om binnen te zitten. Boers begint met haar warming-up, rustige lange halen om de spieren goed warm te krijgen. Roeien doe je vooral met je benen.

Dan vraag ik Boers om een opzetje te doen. Dit betekent dat de intensiteit flink omhoog gaat. Boers gaat nu echt haar power laten zien. Ze gaat klaar zitten en ik tel af. In de roeisport heb je zogenaamde kamprechters, dit zijn de scheidsrechters van het roeien. Ze roepen, voorafgaand aan een race, altijd de namen van de betreffende verenigingen, voordat ze het startsignaal geven. Ik zeg: “Okeanos, (..) Opgelet, (..), Af!!”. Met korte felle halen voert Boers het tempo op, alle spieren in haar lichaam spannen zich aan. Haar blik is strak op het scherm van de ergometer gericht, die je vertelt hoe hard je gaat. Met haar eerste haal komt de ene kant van de ergometer zelfs even van de grond.

Naar Rio

Zodra Boers klaar is, staat het zweet haar op het gezicht. “Even wennen”, zegt ze. Haar blik is nu op volgend jaar gericht, dan moet ze zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016. Het is nog niet bekend in welke boot ze daar gaat uitkomen.

 

Studentenroeiverenigingen in Amsterdam

R.S.V.U Okeanos:

– Roeivereniging van Studenten aan de Vrije Universiteit Okeanos

– Opgericht in 1957

– Ontstaan vanuit het Studentencorps aan de Vrije Universiteit (ook wel: L.A.N.X.)

– Verenigingskleuren: rood boven groen

– Omvang vereniging: rond de 400 leden

 

A.S.R. Nereus:

– Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus

– Opgericht in 1885

– Ontstaan vanuit het Amsterdamsch Studenten Corps

– Verenigingskleuren: bordeauxrood en wit

– Omvang vereniging: rond de 950 leden

 

A.A.S.R. Skøll:

– Algemene Amsterdamse Studenten Roeivereniging Skøll

– Opgericht in 1966

– Ontstaan als tegenhanger van Nereus, niet corporaal

– Verenigingskleuren: oranjerood en wit

– Omvang vereniging: rond de 700 leden

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.