Speurneuzen gezocht

Studenten  17 september 2015

Speurneuzen gezocht

Zit er iemand onterecht vast voor een moord? Studenten kunnen dat zelf uitzoeken bij de nieuwe ronde van onderzoeksproject Gerede Twijfel. Twintig studenten gaan daarin na of er sprake is van een gerechtelijke dwaling in een strafproces, onder leiding van hoogleraar Peter van Koppen en coördinator Jasper van der Kemp.

Resultaat

Gerede Twijfel VU heeft al een mooi resultaat opgeleverd. Het allereerste onderzoek naar een moord in een Chinees restaurant wees uit dat twintig jaar geleden waarschijnlijk zes mensen ten onrechte veroordeeld zijn. De zaak is heropend. Zeer binnenkort doet de rechter daar uitspraak over. Mogelijk gaat het om de grootste gerechtelijke dwaling ooit in Nederland.

Voor het nieuwe project staat er een moordzaak op de planning. De eisen voor deelname aan het speurwerk? “Iemand moet de tijd hebben om zich drie weken lang bijna fulltime in een dossier te begraven”, zegt Van der Kemp. “Daarna zijn studenten nog twee maanden regelmatig een aantal dagen per week aan het project kwijt. Daarvoor moeten ze wel op de VU aanwezig zijn.” Aanmelden kan nog tot 26 september.

Floor Bal
BEELD: De cast van tv-serie Gerede twijfel