Promotie Kourtit gaat ondanks nieuwe beschuldiging door

Wetenschap  20 juni 2014

Promotie Kourtit gaat ondanks nieuwe beschuldiging door

Ondanks de beschuldiging van datafraude gaat de promotie van Karima Kourtit volgende week woensdag door. Sterker nog: rector Frank van der Duyn Schouten zal de promotie voorzitten. Een anonieme klager beschuldigt, aldus het NRC Handelsblad, Kourtit, haar voormalig promotor Peter Nijkamp en gastdocente Tüzin Baycan van datafraude. Dezelfde klager beschuldigde Kourtit eerder van onvolkomenheden in haar proefschrift.

Fraude

Nog voordat de beschuldiging op 12 juni officieel werd ingediend, ontving de leescommissie al documenten van de klager over de mogelijke fraude. Van der Duyn Schouten zegt hierover in een verklaring: “De leescommissie heeft na een wetenschappelijke ondervraging van Kourtit geconcludeerd dat de kandidate overtuigend kan aantonen dat er noch met de oorsprong noch met de behandeling van de data die ten grondslag liggen aan het proefschrift, iets mis is.”

Uitgesloten

Volgens het college van decanen en het bestuur is er bij de beoordeling van het proefschrift aan alle zorgvuldigheidseisen voldaan. Dat betekent echter niet dat de klacht niet in behandeling wordt genomen, deze wordt in behandeling genomen. Er wordt een commissie ingesteld die een aantal artikelen van Kourtit zal bestuderen. De artikelen die in het proefschrift staan, zijn al door de leescommissie beoordeeld en worden hierom uitgesloten.

Zelfplagiaat

Ook aparte artikelen van Nijkamp en Baycan zullen door de commissie bestudeerd worden. Het is nog niet bekend of dit een taak van de commissie-Zwemmer is, die het oeuvre van Nijkamp op zelfplagiaat doorlicht.

Floor Bal

{ Lees de 4 reacties }

hmm, had de lees/promotiecommissie ook toegang tot de ruwe data zodat ze die tevens wetenschappelijk konden 'ondervragen' ?

And if so, dan begrijp ik niet zo goed waarom het nu al meer dan een maand moet duren voordat Nijkamp òf Kourtit òf de leescommissie die ruwe data niet weet te overleggen aan de Leidse hoogleraar mathematische statistiek Richard Gill ? Dat is toch op zijn zachtst gezegd curieus ?

PS.

Enkele open vragen aan de Rector Magnificus:

In hoeverre begaf Stough als lid van de promotiecommissie zich in een conflict of interests op het moment dat hij de 'letter of support'* voor Nijkamp mede-ïnitierde VOORDAT Kourtit's 1ste integriteitscommissie http://pearltrees.com/p/ct5UX überhaupt tot haar oordeel was gekomen? Dat wil dus zeggen op dat moment NOG NIET tot een oordeel was gekomen -niet alleen over òf Kourtit/Nijkamp plagiaat had gepleegt- maar DUS OOK nog niet tot een (indirect) oordeel was gekomen over òf hijzelf ALS promotiecommissie-lid zijn werk goed had gedaan ?

In hoeverre begaven Stough's mede-leescommissieleden Roberta Capello & Andres Rodriguez-Pose http://pearltrees.com/p/cNI1b zich in hetzelfde conflict of interests toen zij besloten om deze 'letter of support'** te ondertekenden ?

In hoeverre vertrouwt*** U na deze retorische vragen dan nog het data=OK oordeel van deze 'onafhankelijke' promotie/lees commisie leden die zo vol lof waren tav Nijkamp's bijdragen aan hun "sophisticated research tradition" ?

* uiterst misleidende http://pearltrees.com/p/zBsfy
** http://pearltrees.com/p/cNaUL
*** Niet onbelangrijk aangezien het de grondslag vormt waarop U Kourtit's promotie doorgang laat vinden.
Onder Uw voorzitterschap.

Zolang de VU niet doortastend, transparant en openlijk optreedt in zake wetenschapsfraude, blijven gevallen als Kourtit doorrotten...

Promovendi van de faculteit sociale wetenschappen die deelnemen aan een vak "Engaged and Responsible Scholarship" dat ik geef in de Graduate School vroegen zich af waarom thesissen van studenten op bachelor- en master-niveau wel standaard door de plagiaatscanner worden gehaald, maar dissertaties - blijkbaar - niet. Weet iemand het antwoord?

Some references from the thesis:

Kourtit, K., and Nijkamp, P. (2011), Creativity and Diversity: Strategic Performance Management of High-Tech SMEs in Dutch Urban Areas. In: Drivers of Innovation, Entrepreneurship and Regional Dynamics (K. Kourtit, P. Nijkamp and R. Stough, eds.), Berlin: Springer-Verlag, 45-64.

Kourtit, K., Nijkamp, P., and Stough, R. (eds.) (2011). Drivers of Innovation, Entrepreneurship and Regional Dynamics. Berlin: Springer-Verlag.

Itoh, N., Kourtit, K., and Nijkamp, P. (2014), Urbanisation and Quality of Life: An Overview of Health Impacts of Urban and Rural Residential Patterns. In: Spatial Economic Challenges in the Urban Century (K. Kourtit, P. Nijkamp, and R. Stough, eds.), Cheltenham: Edward Elgar (accepted).

Kourtit, K., Nijkamp, P., and Soushi Suzuki (2014), ‘New Entrepreneurs’ as Urban Change Agents: A Performance Analysis of ‘Business Champions’ among Migrants. In: Spatial Economic Challenges in the Urban Century (Kourtit, K., Nijkamp, P., and R. Stough, eds.), Cheltenham: Edward Elgar (accepted).

Kourtit, K., Mazurencu, M., and Nijkamp, P. (2014), Multi-Level Modeling of Metropolitan Performance Analysis. In: Spatial Economic Challenges in the Urban Century (Kourtit, K., Nijkamp, P., and R. Stough, eds.), Cheltenham: Edward Elgar (accepted).

Stough is also editor-in-chief of the peer-reviewed international journal which has published some of the papers in which NN sees evidence for improper data-manipulation or worse