Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nog steeds veel Turkse wetenschappers op de bank

Van de Turkse docenten en onderzoekers die na de couppoging werden ontslagen, zitten er naar schatting nog 3.500 thuis. Dat zegt Education International, een wereldwijd verbond van lerarenvakbonden.  

Nadat op 15 juli 2016 een militaire staatsgreep werd voorkomen in de hoofdstad Ankara, greep president Erdogan hard in: 265 mensen zouden zijn omgekomen, en tal van vermeende tegenstanders van zijn regime werden vastgezet. Duizenden journalisten, leraren en onderzoekers werden ontslagen.

Europese delegatie

Momenteel zitten er nog ruim drieduizend leraren en onderzoekers werkloos thuis, zegt Nicolás Richards van Education International (EI). “We zijn solidair met deze docenten, en proberen de Turkse overheid onder druk te zetten om ze in hun ambt te herstellen.” Daarom ging eind februari een twintigkoppige EI-delegatie naar Turkije.

De delegatie, die bestond uit vertegenwoordigers van de EU, lerarenvakbonden, Unicef en Europese diplomaten, ging op bezoek bij de Turkse onderwijsvakbond Egitim Sem, waarbij ongeveer 1.500 van de in totaal 3.500 ontslagen docenten zijn aangesloten. Via donaties en rechtshulp aan de vakbond wil EI bijdragen aan hun rehabilitatie.

Compleet genegeerd

De groep wilde ook graag spreken met de Turkse ministers van Onderwijs en Arbeid. “Tot onze teleurstelling hebben ze ons compleet genegeerd, en weigerden ze ons te ontvangen”, zegt Richards.

Hij is niet alleen bezorgd over ontslagen docenten, maar ook over overheidsinvloed op hoger onderwijsinstellingen. “Er zijn universiteiten waar faculteiten gesloten zijn omdat alle docenten zijn ontslagen.” Welke faculteiten dat zijn, is niet bekend.

In gevaar brengen

Vanwege de harde Turkse opstelling is het moeilijk en onveilig om uitgebreid onderzoek te doen in het land zelf. Daarom is de diplomatieke weg volgens Richards het meest effectief. “We willen onze collega’s niet in gevaar brengen door Turkije hard aan te vallen. Liever gaan we het gesprek met de Turkse ambassades aan om verandering teweeg te brengen.” 

Ook Amnesty International probeert na te gaan wat er in Turkije precies gebeurt, vertelt woordvoerder Ruud Bosgraaf. “De mogelijkheden om onderzoek te doen en mensen te ondervragen, zijn beperkt. Op dit moment is de Raad van Europa de enige organisatie die echt iets in de melk te brokkelen heeft.”

Nederland aanklagen

President Erdogan kondigde begin deze week aan dat hij Nederland gaat aanklagen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, het gerechtshof voor de 47 lidstaten van de Raad van Europa. Turkije is er daar één van.  

Amnesty erkent dat ze momenteel weinig kan doen voor de getroffen docenten. “Het klinkt misschien vreemd, maar het is makkelijker om in kaart te brengen wie er onterecht in de gevangenis zitten en daar via de rechter iets aan te doen. Bij mensen die hun baan kwijtraken, is dat een stuk ingewikkelder.”

CORRECTIE 21 maart 2017

In de tweede alinea stond in een eerdere versie de bewering ‘265 vermeende tegenstanders van Erdogans regime werden gedood, en tal van critici werden vastgezet’. Die is vervangen door een iets minder stellige formulering.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.