Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe website helpt opleidingscommissies

Opleidingscommissies hebben nu een eigen website om hun tips en ideeën onderling te delen. Want hoe doe je dat eigenlijk, meedenken over de inhoud van je opleiding?

De Inspectie van het Onderwijs en studentenorganisaties LSVb en ISO lanceerden gisteren de nieuwe website www.opleidingscommissies.nl voor leden van de opleidingscommissies. Daar zijn er duizenden van. Elke opleiding (of groep van opleidingen) heeft zo’n commissie, waar studenten en docenten in zitten.

Vanaf volgend studiejaar krijgen ze meer te zeggen binnen universiteiten en hogescholen. Ze krijgen bijvoorbeeld instemmingsrecht op delen van het onderwijsprogramma. Dat “vergroot de noodzaak om opleidingscommissies goed te laten functioneren”, aldus een persbericht van de drie organisaties.

Schandpaal

Op de website komen onder meer ‘best practices’ te staan. Zo vertelt een opleidingscommissie van biowetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen hoe ze haar taak uitvoert. Ze willen bijvoorbeeld dat studenten niemand aan de schandpaal nagelen en bepleiten zorgvuldige, respectvolle evaluaties.

Maar de makers van de website hopen ook dat opleidingscommissies goede documenten willen delen die andere oc’s kunnen helpen: handboeken, reglementen, jaarplanningen enzovoorts. Zo moet het werk voor iedereen makkelijker worden.

Meer macht

Opleidingscommissies konden tot nu toe vooral advies uitbrengen, maar ze krijgen meer macht. Politici vinden dat zij uiteindelijk het dichtst op het onderwijs zitten, zodat ze beter dan anderen kunnen waarschuwen als de kwaliteit niet goed genoeg is. Daarom krijgen ze meer inspraak. Ze mogen bijvoorbeeld meebeslissen over de afstudeerrichtingen binnen de opleiding en de manier waarop studenten geselecteerd worden voor honourstrajecten.

De universiteiten houden hun hart vast. Zij waarschuwden dit voorjaar dat opleidingscommissies straks de examencommissie en de medezeggenschapsraad voor de voeten gaan lopen nu ze instemmingsrecht krijgen op de onderwijs- en examenregeling.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.