Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Campus
& Cultuur

Nieuwe studentenpartijen willen reuring op de VU

VU-studenten hebben straks weer iets om te kiezen. Als ze de moeite nemen, that is. Aan de komende studentenraadsverkiezingen zullen, naast de Bètapartij, twee nieuwe partijen meedoen: de Universiteitspartij en Verenigingen United.

“Er moest iets gebeuren en daarom hebben we een nieuwe studentenpartij opgericht”, vertelt mede-oprichter van de Universiteitspartij Mark Zonnenberg (21), masterstudent political science. Hij praat als een doorgewinterde politicus. “Er is al een Bètapartij, die zich richt op bètastudenten, en sinds kort bestaat er ook een partij die de belangen van verenigingen behartigt, Verenigingen United. Dus wij vonden dat er ook een partij moet komen voor álle studenten.”

Levende campus

Vooralsnog is er alleen een bestuur. De partij zoekt nog mensen die zich verkiesbaar willen stellen. In overleg met hen zal er een partijprogramma worden opgesteld, maar drie speerpunten staan al vast: studentbetrokkenheid, een levendige campus en een studentenraad die er is voor álle studenten. “We moeten af van dit grijze, saaie plein met een basketbalpleintje en een volleybalveld. Er moet voor worden gezorgd dat er dingen te doen zijn en dat het bruist”, zegt Zonnenberg.

Hij wil cafés zien en een bioscoop en dat soort zaken. “Ik heb een tijdje in Amerika gestudeerd, waar de campus heel belangrijk is voor het studentenleven. Het unieke aan de VU is dat ze als een van de weinige Nederlandse universiteiten ook alle faculteiten op één campus heeft. Als die wordt verlevendigd, zullen studenten zich er meer thuisvoelen en zelf gaan bijdragen aan de aantrekkelijkheid ervan.”

Feest bouwen

Nu is de VU al een tijdje bezig met een grootschalige renovatie van de campus. Het cultuurcentrum Griffioen zal er gevestigd worden en er komt zelfs een bioscoop.

“De VU is op de goede weg”, zegt Zonnenberg. “Maar studenten moeten veel meer worden betrokken. Tijdens het studentenforum op 16 januari zei collegevoorzitter Jaap Winter: Wij organiseren elk jaar een feest voor jullie, maar dat kunnen jullie natuurlijk veel beter zelf. En zo is het. Betrokkenheid is niet alleen maar meedoen, maar ook zelf dingen aandragen.”

Regelgeving op de campus

De andere nieuwe partij, Verenigingen United, richt zich specifiek op studie- en studentenverenigingen, maar dat wil niet zeggen dat ze niet alle studenten kan vertegenwoordigen. “Bijna iedereen is lid van een vereniging en veel verenigingen, zoals de islamitische studentenvereniging ISA, bevinden zich ook hier op de campus”, zegt geneeskundestudent Lobke Min (21), studentenraadslid en bekend van haar blogs voor Advalvas. Ze heeft een kleine delegatie bij zich, bestaande uit masterstudent International Relations Jasper Vlaanderen (21) en bachelorstudent bestuur & organisatie Veerle Voermans (21).

Als je je op verenigingen richt, wil dat volgens Min niet zeggen dat je het leven op de campus over het hoofd ziet. Integendeel. “Ook binnen de verenigingen wordt gesproken over zaken als het onderwijs”, zegt Vlaanderen.

Ook Verenigingen United moet nog op jacht naar mensen die zich verkiesbaar willen stellen en mee willen denken over het partijprogramma, maar Min denkt aan de regelgeving op de campus als mogelijk verkiezingsthema. “Een evenement als de Introductieweek is ook heel belangrijk voor alle studenten”, oppert Voermans. “Dus studenten en verenigingen zouden betrokken moeten worden bij de organisatie daarvan.”

Grote campagne

Een probleem is dat de studentenraad op de VU-campus niet erg leeft onder studenten. Het is één van de redenen dat begin vorig jaar twee partijen, Vuso en SRVU, werden opgeheven. Wegens een gebrek aan kandidaten gingen zelfs de verkiezingen niet door. Hoe denken de nieuwe partijen daarmee om te gaan?

“Wij denken dat studenten zich dit jaar veel betrokkener zullen voelen bij de verkiezingen omdat er nu echt iets te kiezen valt”, zegt Zonnenberg opgewekt. “We zijn al mensen aan het benaderen en er zijn er veel geïnteresseerd. Verder gaan we een grote campagne opzetten, zowel fysiek op de campus als op social media.”

Eigen inbreng

De Universiteitspartij wil kandidaten daarnaast de ruimte geven om een sterk individuele invulling te geven aan hun raadswerk. Er zal een partijprogramma komen maar daarnaast zullen alle kandidaten hun eigen punten naar voren kunnen brengen. Er zal altijd minstens één kandidaat zijn die aansluit bij wat jij belangrijk vindt.”

Ook Verenigingen United is van plan zich flink te laten gelden op de sociale media. “We hopen ook op hulp van de verenigingen”, zegt Vlaanderen. “We hebben al veel enthousiaste reacties gekregen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.