Tientallen studenten krijgen deze week buiten college, midden op het campusplein. Hun docenten voeren met openluchtcolleges actie tegen te hoge werkdruk en bezuinigingen in het hoger onderwijs. Best lekker, zo’n college in de zon, maar wat weten de studenten van de acties?
Sanne Veeneman
Een groep derdejaars politicologie luistert dinsdagmiddag naar een college van docent Philipp Pattberg over internationale betrekkingen. “Ik weet dat #WOinActie een staking is van docenten omdat ze te veel werk moeten doen in te weinig tijd door de bezuinigingen vanuit Den Haag”, zegt student Sanne Veeneman na afloop. “Ik merk daar in mijn studie wel wat van. Soms ben je namelijk als student ontevreden over dingen die een docent niet goed heeft geregeld, zoals een college. Nu ik erover nadenk komt dat waarschijnlijk omdat ze hun prioriteiten anders hebben liggen. Je ziet dat collegeslides gedateerd zijn en dat de docent geen tijd meer heeft gehad om ze te veranderen.”
Medestudent Esther Veefkind heeft al veel opgespelde rode vierkantjes gezien op de VU – het protestsymbool – dus ze vindt het protest zeker zichtbaar. “Docenten hebben niet veel tijd om dingen te doen die prioriteit hebben”, merkt ze op. “Vragen van studenten willen ze alleen tijdens het college beantwoorden of we moeten ze mailen. Vaak hebben ze daar ook geen tijd voor omdat de mailbox te vol zit om doorheen te komen. Afgelopen jaar is het meerdere keren voorgekomen dat een werkgroep niet goed was voorbereid. Er was veel miscommunicatie en onduidelijkheid. Daar wordt het onderwijs natuurlijk niet beter van.”
Brian Krijger
Ook eerstejaars farmaceutische wetenschappen werden woensdag door hun docent meegenomen naar buiten, voor een college over moleculaire principes. Student Brian Krijger wist eerder niet van de actie af. En hij heeft tot nu toe ook niets gemerkt van te hoge werkdruk op de VU. “Vorig jaar op de UvA wel. Dat lag vooral aan mijn studie omdat die twee keer zo groot was geworden. Ze moesten meer docenten hebben, maar die hadden ze niet en daardoor merkte ik wel dat er onderbezetting was. Vooral door de te overvolle werkgroepen en collegezalen.”
Luuk Grijparis
Luuk Gijparis vindt het nog wat te vroeg om conclusies te trekken. “Ik heb deze eerste vier weken niks gemerkt van een verminderde kwaliteit van het onderwijs. Vorig jaar zat ik in Rotterdam op het Erasmus en daar was eigenlijk alles wel goed geregeld. Ik heb dus nog niet veel meegekregen van een te hoge werkdruk onder docenten.”