Onderwijs 15 februari 2019

Herstelplan voor mastertrack Filosofie

De master filosofie ontving een gele kaart bij de jaarlijkse keuring van de NVAO. ‘Een technisch puntje’, zegt opleidingshoofd Marije Martijn.

Twintig opleidingen van universiteiten en hogescholen kwamen in 2018 niet ongeschonden door de keuring. Maar liefst acht filosofieopleidingen kregen een ‘gele kaart’: zij moeten zich binnen twee jaar hebben verbeterd.

Aparte opleiding

De master filosofie van de VU scoorde op één punt niet voldoende. “We hebben drie Engelstalige tracks en één Nederlandse: Filosofie van cultuur en bestuur”, zegt Martijn. “Die track heeft een andere opzet en is anders ingericht dan de Engelstalige tracks. De kwaliteit is als goed beoordeeld. Maar we hebben te horen gekregen dat het eigenlijk geen track, maar een aparte opleiding is.”

Het proces om van de track een opleiding te maken, loopt al. Vanaf het volgend studiejaar zal Filosofie van cultuur en bestuur in principe apart verder gaan.

Begeleiding

Opvallend is dat acht van de 31 bachelor- en masteropleidingen filosofie in 2018 een ‘gele kaart’ kregen. Het eindniveau van de filosofieopleidingen is in orde, blijkt uit de rapporten. Maar bij andere universiteiten ontbreekt nogal eens aan goede begeleiding, met name bij het afstuderen. Filosofieopleidingen kennen relatief veel oudere studenten, die graag de tijd nemen voor hun studie en scriptie. Martijn: “Dat zit aan de VU juist goed, dat is toch wel mooi.”

HOP/Floor Bal
BEELD: Flickr- Georgie Dee