Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
7 november 2024

Campus
& Cultuur

Goedkoop broodje bij VUetnam

Klagen over de prijzen bij de mensa doen alle studenten. Wat niet alle studenten doen: zelf een foodtruck op de campus neerzetten. Bij VUetnam kunnen studenten goedkoop een gezond broodje krijgen.

Eerlijk is eerlijk. Toen Bhupinder Singh tijdens het eerste jaar van Henning Huigen bij de bachelor science business and innovation (SBI) zijn intropapa werd, kregen ze meteen een hekel aan elkaar. Henning: “Hij bepaalde de hele tijd wat we gingen doen. Ik voelde me ook tof, dus ik had geen zin om te luisteren.” De antipathie sloeg om toen Henning ontdekte dat zijn ‘papa’ zeker wat te melden had.  Het is voor studenten SBI niet ongebruikelijk om een bedrijfje te hebben. “Maar hij had er zes. Hij had echt al wat gedaan.”

Mensa

Dus toen Henning samen met medestudent Niels Reinders besloot om zelf een alternatief te bieden voor het eten in de mensa, vroeg hij Bhupinder erbij. Die ergerde zich ook aan het mensa-assortiment. “Het eten op het foodcourt is zeker goed, maar je moet wel veel betalen voor wat je krijgt.”

Vietnamees is hip

Hun concept is extreem simpel. Studenten kunnen bij VUetnam goedkoop én snel eten kopen dat ook gezond is. Om de snelheid te verhogen, is het assortiment beperkt tot summer rolls en één soort broodje dat in drie varianten te krijgen is: met kip, met buikspek of met tofu. Een broodje kost drie euro. Ze kozen voor Vietnamese recepten omdat Vietnamees eten in Amsterdam momenteel hip is. “Het is lekker, maar ook erg gezond. Er zit veel groente bij. Ook bij ons broodje.”

Concurrentie

Het duurde uiteindelijk driekwart jaar voordat de studenten toestemming kregen om op de campus te staan. Ze zijn tevreden over de aanloop. Van concurrentie met de Spar en de groene foodtruck Stewart & Sally hebben ze geen last. “We proberen juist met z’n allen meer mensen naar het pleintje te krijgen.”

Op de pof

Binnenkort biedt VUetnam een extra service aan vaste klanten: zij kunnen op de pof kopen met een speciale klantenkaart, een Blieep. Oorspronkelijk werd het kaartje, dat eruit ziet als een elektronische sleutel, ontwikkeld door studievereniging Subliem. Henning: “Als je daar drinken haalde, werd dat aangetekend op een afstreeplijst. Nu geef je je Blieep en wordt het uitstaande bedrag een dag na het storten van de studiefinanciering afgeschreven.” Bhupinder was betrokken bij het op de markt zetten van Blieep en wil het nu toepassen bij VUetnam. “Hiermee hoef je niet eens geld op je rekening te hebben om toch bij ons te kopen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.