Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 december 2024

Campus
& Cultuur

Gevolgen reorganisatie FALW nog onduidelijk

Hoeveel mensen ontslagen worden bij de faculteit Aard- en Levenswetenschappen, is nog onduidelijk volgens de decaan Bauke Oudega. Een commissie gaat eerst de problemen en oplossingen precies in kaart brengen.

“We hebben structureel te weinig geld”, vat Oudega de problemen op de faculteit kernachtig samen. Hij verwacht zonder bijstelling van beleid volgend jaar een tekort van ruim 2,5 miljoen euro, zo’n 5 procent van de omzet van de faculteit. “En dat is niet voor het eerst. De afgelopen jaren komen we telkens uit op een structureel tekort. En nu bereiken onze financiële reserves de kritische grens. Dus moet er structureel iets gebeuren.”

Kleinste afdeling verdwijnt 

De problemen concentreren zich volgens hem voornamelijk bij drie afdelingen en een paar kleine eenheden, namelijk het Instituut voor Milieuvraagstukken, de afdeling Aardwetenschappen en de afdeling Moleculaire Celbiologie. De kleinste afdeling van de faculteit, Geo-en bioarcheologie, gaat als zelfstandige eenheid verdwijnen. Uitgangspunt bij het beleid is dat alle zeven hoofdeenheden van de faculteit zelfstandig een positief financieel resultaat behalen

Scherp vacaturebeleid

Wat de structurele bezuiniging voor gevolgen voor het personeel heeft, weet Oudega nog niet. “Er is een commissie ingesteld die de problemen precies in kaart gaat brengen. Die zal in januari een plan presenteren. Maar op een bijeenkomst met het personeel hebben we gezegd dat we gedwongen ontslagen niet kunnen uitsluiten, helaas. Hoeveel en welke formatieplaatsen verdwijnen, weten we pas in januari. Er is de komende jaren ook natuurlijk verloop. We hanteren al een tijd lang een scherp vacaturebeleid.”

Meer promoties en studenten

Oudega legt uit dat de faculteit eigenlijk in een vreemd dilemma verkeert. “Aan de ene kant gaat het goed. De studenteninstroom is de afgelopen jaren gegroeid. Daardoor hebben we de eerste geldstroom inkomsten uit onderwijs op peil kunnen houden, ondanks dat de rijksbekostiging per student fors is gedaald. En ook het aantal promoties stijgt. Bijvoorbeeld van 52 vorig jaar naar 67 dit jaar.’’ De groei en de inkomsten uit die groei zijn echter onvoldoende om de gestegen kosten op te vangen.”

Honderden projecten

Hoe de financiële problemen precies in elkaar steken, blijkt vrij ingewikkeld te zijn. “Er lopen hier honderden projecten. We hebben al een aantal jaren geleden geconstateerd dat niet alle projecten kostendekkend worden uitgevoerd. Besef dat deze faculteit bijna de helft van de inkomsten uit de tweede en derde geldstroom haalt. Dus ja, dan gaat het al snel om aanzienlijke bedragen.”

Volgens Oudega is de begroting van nieuwe projecten nu wel op orde. Maar hij ziet meer problemen. “Onze totale facultaire inkomsten zijn de afgelopen jaren min of meer stabiel gebleven, maar de kosten voor het personeel zijn wel gestegen. Dat loopt natuurlijk op een gegeven moment spaak. Bovendien zijn niet alle eenheden even effectief in het verwerven van externe middelen.”

Ook speelt de recessie in zijn ogen een rol waardoor minder opdrachten binnenkomen. “Maar ja, wie weet komen er weer betere tijden. De ombuigingsoperatie is echter nodig om helemaal gezond te worden en goed de toekomst in te gaan.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.