Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 maart 2024

Campus
& Cultuur

Geen studiebeurs voor arme geneeskundestudenten

Minister Bussemaker is niet bereid om geneeskundestudenten tegemoet te komen nu ze onder het leenstelsel vallen. Ze zouden later genoeg verdienen om hun hogere studielening terug te betalen.

Actievoerende geneeskundestudenten boden de Tweede Kamer maandag een petitie aan met 22 duizend handtekeningen eronder. Ze vinden dat ze onevenredig hard worden getroffen door het nieuwe leenstelsel. Doordat ze in de driejarige masterfase 55 uur per week aan hun coschappen kwijt zijn, hebben ze geen tijd voor bijbaantjes en dreigt hun studielening torenhoog te worden. Arme studenten zouden bang worden om een studieschuld aan te gaan, ook al omdat basisartsen minder makkelijk aan werk komen.

Salaris

Maar minister Bussemaker gaat er niet in mee. Ze erkent dat de coschappers een vol studieprogramma hebben met weinig ruimte voor een bijbaan, maar stelt dat studenten door de invoering van het studievoorschot beter onderwijs krijgen. De dure geneeskundeopleiding wordt nog altijd voor het grootste deel bekostigd door de overheid en wie aansluitend een opleiding tot huisarts of specialist volgt krijgt een salaris.

Over de arbeidsmarktkansen van artsen maakt Bussemaker zich geen zorgen. “De extra kosten die deze studenten in hun opleiding investeren, verdienen zij later (ruimschoots) terug.” En mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, wordt de studieschuld uiteindelijk kwijtgescholden, net als bij alle andere studenten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.