Fors besparen blijft doelstelling

Campus  29 november 2012

Fors besparen blijft doelstelling

De reorganisatie van de bedrijfsvoering moet nog steeds een substantiële bezuiniging van rond de 20 miljoen euro opleveren. Dat zei collegevoorzitter René Smit op bijeenkomsten voor personeelsleden van diverse diensten, waaronder de bibliotheek, Studentenzaken en de Facilitaire Campus Organisatie.

“Ook als we echt meer geld van de overheid zouden krijgen, is de reorganisatie van de ondersteunende diensten nog steeds nodig. We werken niet meer volgens de inzichten van deze tijd. Het moet gewoon goedkoper en beter", aldus Smit. Hij antwoordde op de vraag of de eerder gestelde doelstelling van 21 miljoen euro structureel bezuinigen van de baan is. Op zijn Smitsiaans was het antwoord dubbelzinnig. “Ja, er moet bezuinigd worden, maar de inhoud is leidend.”

Concreet houdt dit in dat eerder genoemde reductiecijfers van het aantal formatieplaatsen uitgangspunt blijven bij de plannen die de nu aangestelde kwartiermakers per domein gaan uitwerken. Maar bij de uiteindelijke beoordeling van de plannen wordt nadrukkelijk gekeken of de voorstellen haalbaar zijn zonder dat onderwijs en onderzoek erdoor worden benadeeld, aldus Smit. In die zin zijn de bezuinigingsdoelstellingen niet doorslaggevend, stelde Smit.

Tijd voor inhoud

Vanuit het personeel werd verschillende keren opgemerkt dat het praten over cijfers, bezuinigingen en rendementen niet erg stimulerend werkt. “Wanneer gaan we nu eens over de inhoud van de plannen praten? Over hoe we ons werk echt beter kunnen gaan doen?”

Volgens Smit is daar nu de tijd voor aangebroken. “Het college van bestuur heeft de kaders vastgesteld. Nu bent u aan de beurt om de domeinplannen echt inhoud te geven, want de VU is ook van u.”

Smit benadrukte nog eens dat er wel haast is geboden. “We gaan niet nóg eens drie jaar praten over hoe we de zaken precies aanpakken. We moeten knopen doorhakken, want we kunnen mensen niet oneindig in onzekerheid laten over hun toekomst.”

Een andere reden volgens Smit om snel voortgang te maken is dat de hele organisatie nu op slot dreigt te raken. “We hebben al een tijdlang een vacaturestop en het blijft lastig mensen aan te stellen als je weet dat er binnenkort ook mensen weg moeten. Maar op een gegeven moment hebben we echt nieuw talent nodig dat we ook vast kunnen houden. Als we klaar zijn met de reorganisatie, komt die ruimte er hopelijk weer.”

Smit verweerde zich tegen de kritiek dat het bestuur doof is voor geuite kritiek. “We hebben bijvoorbeeld de plannen voor de dienst UC-IT bijgesteld. De voorgestelde fusie met de bibliotheek gaat voorlopig niet door. Op het gebied van ict liggen nog een hoop zaken die eerst afgerond moeten worden, zoals de migratie naar een centrale dienst. Smit sluit ook niet uit dat er komende tijd juist extra geld uitgetrokken wordt voor ict in plaats van formatie te schrappen. “Ict is nu heel erg belangrijk, ook in de plannen voor het verbeteren van de bedrijfsvoering. Dan moet je zorgen dat die plannen op tijd worden uitgevoerd. En als het moet, moet je daarvoor extra mensen op projectbasis aantrekken.”

Veel nieuws had Smit op de bijeenkomsten voor de medewerkers overigens niet te melden. Het was in hoofdlijn een herhaling van zaken die de afgelopen maanden al eens zijn gezegd.

De volgende reorganisatieronde?

Opmerkelijk waren daarom de uitspraken die hij een dag eerder deed bij een vergadering van de ondernemingsraad. Daar wees hij erop dat bij de samenwerking met de UvA de verschillen in de bedrijfsvoering en gebruikte systemen, bijvoorbeeld voor de studentenadministratie, voortdurend een obstakel blijken te zijn bij dingen echt samen doen. Zo gaat de UvA veel verder met het doorberekenen van kosten van de bedrijfsvoering aan de faculteiten dan de VU. Tot nu toe was bij de reorganisatie aan de VU altijd gezegd dat het synchroniseren met de UVA geen doel is. Maar nu de fusie van de bètafaculteiten van de VU en de UvA steeds dichterbij komt, lijkt het op elkaar afstemmen van de bedrijfsvoering van beide universiteiten ook een steeds urgentere vraag te worden. Oftewel : wanneer start de volgende reorganisatieronde?

Dirk de Hoog
BEELD: Studio VU/Yvonne Compier

{ Lees de 2 reacties }

Die € 21 miljoen werden ook al genoemd in hetInstellingsplan, dus op dat gebied is er niets nieuws onder de zon. Hiermee was door de Gezamenlijke vergadering (USR + OR) al ingestemd, en dit is nooit van de baan geweest. Het ging de OR om die andere zaken, die € 33 miljoen en 35% gedwongen OBP ontslagen.

Door Dirk de Hoog. Redacteur Ad Valvas 3 december 2012
Ik bedoel de 21 miljoen die het bestuur op de ondersteunende diensten wil besparen. Daarbovenop komen nog bezuinigingen van in totaal 12 miljoen euro. Samen 33 miljoen. Onder andere door korten op cultuur- en sportcentrum, Centrum internationale Samenwerking en stimuleren centrale inkoop. Plus een efficiency korting op het onderwijs.
Mijn conclusie is dat de ondernemingsraad zich niet rijker moet rekenen dan de werkelijkheid is. De bezuinigingsdoelstelling is dan wellicht geen absolute doelstelling meer, maar het streven in die richting bestaat nog wel degelijk bij het bestuur. Ik verwacht dan ook dat de reductie van het aantal formatieplaatsen bij de ondersteunende diensten niet heel veel kleiner zal zijn dan het college eerder aankondigde.