Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Bloeiend Turkije dorst naar kennis

Rechtenstudent Orçun Ersungur maakte vorige week deel uit van een VU-delegatie in Turkije. Hieronder zijn verslag van het bezoek aan Istanbul.

Istanbul is een bruisende metropool vol tegenstellingen, waar de gevolgen van de economische bloei van het land duidelijk zichtbaar zijn.

Zo is het heel normaal dat een decadente auto je langs je linkerzijde passeert, terwijl aan je rechterzijde een vierjarig kind, vol van kinderlijke onschuld, met haar teddybeer in de hand zakdoeken probeert te verkopen, om de armoede van haar ouders te verlichten.

Gedrevenheid en ondernemersmentaliteit

De diversiteit van de stad en de economische ontwikkelingen bieden veel kansen voor het bedrijfsleven, de overheid en voor kennisinstellingen. Een dynamische en jonge arbeidsmarkt, maar ook de gedrevenheid en de ondernemersmentaliteit van de Turken bieden mogelijkheden voor een solide samenwerking.

De VU heeft daarom een missie ondernomen om te kijken welke kansen er liggen voor onderwijsinstellingen in deze regio. Hiervoor heeft ze zich aangesloten bij delegatie naar Turkije in het kader van de 400-jarige diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. In die delegatie zaten ook de burgermeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, ambtenaren en personen uit het zakenleven.

Kritiek van de Turken

Studenten van de VU organiseerden tijdens het bezoek aan de Sabanci University een ‘Higher Education Event’. Daar werden interessante dingen gezegd. Zo denkt Eberhard van der Laan, de burgermeester van Amsterdam, dat Turkije de grootste economie van Europa zal worden en is Souraya Bouwmans, directeur van het Amsterdam Fashion Institute, ervan overtuigd dat de productie van kleding, waarvan het zwaartpunt nu in Aziatische landen ligt, weer terug zal komen naar landen als Turkije.

Tegenover deze positieve verwachtingen staat echter ook de kritiek van de Turken. Die zijn zich bewust van hun groeiende positie op de wereldmarkt en de kansen die er voor het land liggen buiten Europa. De handelsbelemmeringen en de beperkte mobiliteit naar Europa hebben tot gevolg dat het economische zwaartepunt zich van Europa naar andere regio’s is gaan verleggen.

Maatschappelijke problemen

De universiteiten in Istanbul hebben prachtige campussen. Bogazici bijvoorbeeld, heeft een adembenemend uitzicht op de Bosporus, een Starbucks op de campus en een groene tuin waar studenten zich kunnen ontspannen en waar ze de loslopende huisdieren van de universiteit kunnen vertroetelen.

Tijdens de reis is duidelijk geworden dat Turkije voor een grote maatschappelijke en economische uitdaging staat. De economische groei biedt kansen voor Turkije, maar die kansen kunnen ook omslaan in maatschappelijke problemen.

Behoefte aan kennis

Die uitdagingen kunnen alleen getrotseerd kunnen worden met een gedegen kennis. In het vervullen van die behoefte aan kennis is een rol weggelegd voor kennisinstellingen.

Met een samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen kunnen de kansen ten optimale worden benut en kan Turkije misschien inderdaad de grootste economie van Europa worden.

Dit is het eerste deel van een tweeluik. Morgen op deze plek een bericht uit Ankara van studente Tugçe Özyurt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.