Echtelijke ruzie
Wetenschap 06 december 2018

Wetenschappers staan lijnrecht tegenover elkaar over open access

Honderden Nederlandse wetenschappers protesteren tegen de manier waarop open access binnenkort wordt afgedwongen, maar er zit voorlopig nog geen millimeter beweging in het officiële standpunt van geldschieters zoals NWO.

De financiers willen vanaf 2020 alleen nog onderzoek financieren dat volledig in open access gepubliceerd is. De tegenstanders hebben een protestbrief opgesteld, die inmiddels al door 1500 wetenschappers is ondertekend, van wie er 480 in Nederland werken.

Schending academische vrijheid

Plan S, zoals de hardcore versie van open access heet die NWO voorstaat, gaat veel wetenschappers te snel. Ze zijn bang dat het evenwicht in de wetenschappelijke wereld verstoord zal raken en ze vinden dat de kwestie raakt aan hun academische vrijheid: zij kunnen straks misschien niet meer samenwerken met wetenschappers uit landen die nog wel gewoon in commerciële tijdschriften mogen publiceren.

Jonge wetenschappers

Vooral voor jonge wetenschappers die nog moeten laten zien wat ze waard zijn, kunnen de plannen een probleem worden. Eva Meeus, masterstudent bij Holland Research School of Molecular Chemistry Excellence Programme aan VU en UvA, is nu nog student, maar wil heel graag de wetenschap in. “Daarvoor is het belangrijk voor mij om publicaties te hebben in zichtbare en gerespecteerde tijdschriften in mijn vakgebied. Als ik niet meer kan publiceren in de beste tijdschriften en andere jonge wetenschappers uit Duitsland of andere landen wel, dan wordt het voor mij veel moeilijker om bijvoorbeeld een postdocplek in Amerika te krijgen”, vertelt ze.

Lees verder in Advalvas Magazine over Eva Meeus, over wat ondertekenaar Matthias Bickelhaupt drijft om te protesteren tegen open access en welke positie VU-rector Vinod Subramaniam inneemt: Open access splijt wetenschap.

Welmoed Visser
BEELD: Gesina ter Borch

{ Lees de 2  reacties }

Door Martijn Katanm. op 08 december 2018

Ad Valvas schrijft: "Open Access splijt de wetenschap" en "Wetenschappers staan lijnrecht tegenover elkaar". Dat klopt niet. Wetenschappers zijn massaal tegen het EU plan ('Plan S'). De voorstanders zijn niet de onderzoekers, het zijn bestuurders die deze vorm van Open Access aan wetenschappers willen opleggen.

Door Jonge Post-doc op 10 december 2018

Ik ben heel erg voor Plan S. De grote vakbladen zijn veels te duur en publiceren een hoop onzin. Natuurlijk zijn er een heleboel gevestigde wetenschappers die het systeem niet willen veranderen, want ze zijn groot geworden dankzij het systeem.

Top wetenschappers weten heel veel over hun wetenschap, maar bar weinig over publiceren. Ze moeten het ontwikkelen van de publicatielandschap overlaten aan bibliothecarissen.