Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Campus
& Cultuur

Hoofdgebouw gesloten tijdens pro-Palestina protest

Tijdens onderhandelingen tussen pro-Palestina activisten en het VU-bestuur, vond er een supportdemonstratie plaats voor het hoofdgebouw. De Universiteit sloot daarop haar deuren.

– Update 11 juni –

Het tentenkamp van de pro Palestina-activisten is niet meer. De groep had zich verplaatst naar de voorzijde van het gebouw, maar inmiddels zijn beide kanten zonder geweld ontruimd. 

Op dinsdagmiddag om 14.30 uur rennen activisten van het tentenkamp met hun tentjes naar de voorzijde van het hoofdgebouw. Daar gaat, zoals voorheen, de deur op slot. De studenten besluiten weer te protesteren omdat ze vinden dat hun demonstratierecht wordt geschonden en ze hun demonstratierecht wilden uitoefenen.

Op de locatie van hun nieuwe tentenkamp roepen ze leuzen, bonzen ze op relingen en ramen en beklimmen de façade van het gebouw. Naast de studenten zijn er ook medewerkers – met hesjes waar ‘staff’ op staat – om hun steun te betuigen. De groep besluit om op deze nieuwe plek te blijven. Al snel is een groepje agenten aanwezig. Wanneer een klimmer de hoogte opzoekt en zichzelf daarmee in gevaar brengt, zegt een agent: “Dit is de grens”. De klimmer staakt zijn poging.

Rond 17.30 uur staan er twee politiebusjes op het campusplein en wordt tegen de activisten gezegd dat de demonstratie namens de burgemeester is ontbonden. Een groepje biedt aan om op te ruimen voordat de ME komt om het kamp te ontmantelen. Maar al snel wordt aan de voorzijde van het gebouw door de politie omgeroepen dat de studenten richting de Buitenveldertselaan moeten lopen. De activisten werken mee, waarna er een protestmars door de Zuidas naar Station Zuid ontstaat. Daar roepen de activisten dat ze naar de Dam gaan om verder te protesteren. Op hun Instagram kondigen ze aan dat ze zijn ontruimd door de VU en dat ze zullen terugkeren.

– Bericht 10 juni – 

Op 10 juni gaat er om 12.00 uur een groepje activisten van het tentenkamp richting de hoofdingang van het hoofdgebouw. Ze hebben een grote zak bij zich, gevuld met poppen, speelgoed en kinderkleding. De met rood bekladde voorwerpen worden voor de ingang uitgestrooid. “Onze actie vandaag toont wie de slachtoffers zijn van de handelingen van de Israëlische staat. Kinderen worden massaal vermoord. Dit zijn hun kleren”, roept een van de activisten. Ze staan voor de ingang om hun steun te betuigen voor hun delegatie die op dat moment onderhandelt met het college van bestuur.

Lockdown

De vooringang wordt snel gesloten. Degenen die omlopen naar het campusplein treffen meer gesloten deuren aan. Iemand van de beveiliging vertelt dat er een ‘lockdown’ gaande is. Hij bevestigt dat er op het moment niemand naar binnen of naar buiten kan. Zijn schatting is dat het na enkele minuten voorbij zal zijn. Sommige campusbezoekers kunnen via een zijingang naar binnen bij het vertonen van hun universiteitspas. Dezelfde doorgang wordt gebruikt om het gebouw te verlaten.

Op dat moment verschijnt er een nieuw bericht op de VU-website waarin staat dat het gebouw niet toegankelijk is. Een VU-woordvoerder zegt dat dit besluit is genomen wegens “veiligheidsoverwegingen”. Vele studenten en medewerkers zijn verward en gefrustreerd door de gesloten ingangen. Sommigen geven de schuld aan de activisten, waardoor er minstens tweemaal een verhitte ruzie ontstaat tussen campusgangers en activisten. De activisten zien de universiteit als verantwoordelijk voor het sluiten van de ingangen. “We waren niet van plan om naar binnen te gaan”, vertelt woordvoerder van het kamp Jay. Vorige week vrijdag trokken ze wel even door het gebouw om leuzen te roepen.

Lege handen

Hoewel het flink regent, zijn de activisten vol energie aan het roepen en dansen. Ze schrijven ‘Free Palestine’ op de tegels met krijtverf. Uiteindelijk, wanneer de aanvankelijke groep van zo’n vijftig man verdubbeld lijkt te zijn, schrijven ze hetzelfde op de ingang en plakken ze een grote vlag op de deuren.

Na een uur en drie kwartier keren de activisten terug naar hun kamp, vlak nadat ze hebben vernomen dat de onderhandelingen op niets zijn uitgelopen. Ze nemen hun spullen, waaronder de bekladde kinderkleding, weer mee. Op hetzelfde moment komt de vredeseenheid van de politie aanlopen. Ze kletsen een beetje met de activisten en kijken wat er gaande is. Iets later gaat de hoofdingang weer open en worden de slogans weggeboend door universiteitsmedewerkers.

Brief van de burgemeester

Afgelopen week meldden de activisten op hun Instagram dat de burgemeester van Amsterdam een brief had verstuurd. Volgens hun foto’s van die brief heeft de burgemeester hen verzocht om hun protest aan te melden bij de gemeente. Ook zegt ze dat ze het kamp onder voorwaarden vooralsnog toestaat. Volgens de lijst met acht voorwaarden moet het kamp op een aangewezen terrein blijven en draagt het kamp er zorg voor dat er ‘niet zodanig uitgebreid wordt dat een onbeheersbare en onveilige situatie ontstaat.’ Als de activisten het er niet mee eens zijn, hebben ze zes weken om te reageren.

‘De genocide-ondersteunende burgemeester denkt dat ze het recht heeft om ons te bevelen hoe en wanneer we steun voor Palestina kunnen betuigen. We hebben nooit – en zullen nooit – smeken om onze stemmen te laten horen’, schrijven de activisten op hun Instagram. In een vervolgbrief, waar Ad Valvas een screenshot van heeft gekregen, vertelt Halsema dat ze de protestactie van vrijdag ontoelaatbaar vond. Maar omdat de rust was teruggekeerd, zag ze geen aanleiding om in te grijpen. Op maandag verscheen een derde brief, ook naar Ad Valvas doorgespeeld. Daarin zou Halsema schrijven dat er opnieuw sprake is geweest van het niet naleven van voorschriften. “Voor de driehoek is hiermee de maat vol. Alleen indien u zich onverkort aan alle afspraken houdt en geen onbeheersbare situatie laat ontstaan, ben ik in staat en bereid uw demonstratieve tentenkamp te faciliteren en beschermen.”

Ad Valvas heeft herhaaldelijk geprobeerd de woordvoering van de gemeente te bellen om de inhoud van de brief te bevestigen, maar die is niet bereikbaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.