Studenten zijn koekjes

22 april 2016

Studenten zijn koekjes

De VU heeft meer dan twintigduizend studenten. U mag raden hoeveel van hen zich hebben opgegeven voor de universitaire studentenraad. Precies, dat waren er acht. Er zijn nog meer faculteiten dan er studenten zijn om zich actief voor de gehele universiteit in te zetten. Toegegeven, ik heb me ook niet aangemeld, maar dat komt omdat ik de facultaire studentenraad van Geesteswetenschappen ga betreden, waar dan ook weer geen verkiezingen zijn. Al met al is het aantal studenten dat zich inzet voor deze universiteit bedroevend laag.

Je kunt het de studenten niet geheel kwalijk nemen. Natuurlijk hebben zij een eigen verantwoordelijkheid, maar dan moet men die verantwoordelijkheid wel geven. Bovendien heeft het sociaal leenstelsel een systeem gecreëerd waarin studenten geconditioneerd worden om zich niet verantwoordelijk te voelen.

Het leenstelsel laat studenten denken dat ze consumenten zijn

De metafoor van de koekjesfabriek is hier op zijn plaats. Niet vanwege de snelheid waarmee studenten door de universiteit worden geloodst, maar doordat het leenstelsel studenten laat denken dat ze consumenten van de koekjes zijn. Het leenstelsel is immers een investering in jezelf. Prachtige woorden, maar het zorgt wel voor koekjeskopers.

Het probleem is dat studenten niet de kopers, maar de koekjes zijn. Het product van de universiteit is uiteindelijk niet onderwijs, maar de student. Het onderwijs is een van de productiemiddelen, maar je vereniging en de studentenraad zijn dat ook. VU-voorzitter Jaap Winter zou dan door zijn fabriek moeten lopen en zich opeens begeven in een Disneyfilm waarin de koekjes beginnen te praten. Dat de koekjes ineens over de OER beginnen te zingen.

Dankzij het sociaal leenstelsel voelt de student zich echter niet het koekje, maar de koper. Naast het wegblijven van mensen uit sociaal economisch lagere klassen (totaal onverwacht) zou ook dit een reden moeten zijn het leenstelsel af te schaffen. Wellicht krijgen we dan weer wel verkiezingen...