Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
3 oktober 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Denemarken heeft spijt van weren internationale studenten

Denemarken beperkt sinds twee jaar de instroom van buitenlandse studenten, maar keert nu op zijn schreden terug. Hoogopgeleide internationals blijken onmisbaar op de krappe arbeidsmarkt.

In 2021 besloot het Deense kabinet het aantal Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs drastisch te verminderen. Dat zou kosten besparen en het onderwijs toegankelijk houden voor Deense studenten.

Maar deze week maakte Denemarken een U-bocht. Onderwijsminister Christina Egelund riep op om het beleid terug te draaien nadat werkgevers hadden geklaagd over het oplopende tekort aan hoogopgeleide arbeidskrachten, meldt platform The Pie News. 

Eerder dit jaar was besloten dat de Deense universiteiten jaarlijks 1.100 nieuwe Engelstalige opleidingsplaatsen mochten aanbieden, maar Egelund vindt nu dat er grotere ingrepen nodig zijn. “We moeten dankbaar zijn als een buitenlandse jongere in Denemarken wil studeren”, zei ze tegen de Deense pers.

Nederland

In Nederland is momenteel veel discussie over de verengelsing van het onderwijs en de toestroom van internationale studenten. In zijn recente wetsvoorstel biedt demissionair onderwijsminister Dijkgraaf de instellingen een aantal instrumenten waarmee ze de instroom kunnen beperken. Daarbij kunnen ze wel rekening houden met de lokale arbeidsmarkt.

Maar het wetsvoorstel gaat velen niet ver genoeg. Pieter Omtzigt, die met zijn partij Nieuw Sociaal Contract hoog scoort in de verkiezingspeilingen, wil veel verdergaan. Hij stelt voor om het Nederlandse migratiesaldo drastisch in te perken en ook het aantal internationale studenten terug te dringen. De voertaal aan hogescholen en universiteiten moet dan zoveel mogelijk Nederlands worden. Hij vindt bovendien dat Europese studenten niet zomaar Nederlandse studiefinanciering moeten kunnen aanvragen.

Ook andere partijen, zoals onder meer de ChristenUnie, Forum voor Democratie en de PVV willen de toestroom van internationals beperken.