Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studeren in Schotland wordt nu ook heel duur

Honderden Nederlandse studenten gingen de afgelopen jaren in Schotland studeren. Ze hoefden er geen collegegeld te betalen, maar door de Brexit moeten ze voortaan diep in de buidel tasten.

Voor inwoners van Schotland zijn vierjarige undergraduate-opleidingen aan de universiteiten gratis. Ook EU-burgers mochten er gratis te studeren, maar daar komt een einde aan.

De afgelopen jaren gingen steeds meer Nederlanders naar Schotland voor een opleiding. Vorig studiejaar begonnen er bijna driehonderd aan een undergraduate-opleiding (bachelorniveau). Nog eens driehonderd kwamen voor een postgraduate-opleiding (masterniveau).

Grimmige realiteit

Steun voor de Brexit is in Schotland ver te zoeken. Eigenlijk wilde het kabinet dat EU-burgers toegang hielden tot het Schotse hoger onderwijs, maar eind dit jaar loopt de overgangsperiode van de Brexit af en dan kan het niet langer. Nieuwe internationale studenten moeten dan betalen.

That is the stark reality of Brexit and a painful reminder that our country’s decisions are affected by UK policies that we do not support and did not vote for”, zei onderwijsminister Richard Lochhead van de Scottish National Party.

Engeland populairder

Studenten uit de rest van Groot-Brittannië moesten in Schotland al collegegeld betalen. Die waren dus duurder uit dan EU-studenten en betaalden meer dan negenduizend pond voor de eerste drie jaar – net als in hun eigen landstreek.

Onder Nederlanders is Engeland, met universiteiten als Oxford en Cambridge, wel een stuk populairder dan Schotland, ondanks het torenhoge collegegeld. Daar begonnen de afgelopen jaren ruim 2.400 Nederlanders aan een opleiding in het hoger onderwijs.