Studenten van de Vrije Universiteit zijn een petitie gestart om de uitwisseling naar ‘oranje’ landen mogelijk te maken. Volgens de initiatiefnemers is er geen goede reden om alle landen met een oranje reisadvies bij voorbaat uit te sluiten.
Bij de keuze om uitwisseling naar een land toe te staan, laat de VU zich leiden door het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar dat uitgangspunt is volgens de initiatiefnemers van de petitie ongegrond. De reisadviezen zijn bijvoorbeeld niet altijd gebaseerd op het aantal coronabesmettingen, maar soms op inreisbeperkingen. Die beperkingen gelden voor een toeristenvisum en hoeven niet dezelfde te zijn als voor een studentenvisum.
Veilige landen
Daarnaast zijn er landen die weliswaar een negatief reisadvies hebben, maar die wel door de overheid op de lijst met veilige landen voor reizigers naar Nederland zijn gezet. En sommige andere hogeronderwijsinstellingen hebben andere manieren gevonden om studenten toch te laten afreizen. De Hogeschool van Amsterdam werkt bijvoorbeeld met contracten waarin studenten ondertekenen dat ze op eigen risico gaan. Ook vinden de studenten dat er met vaccinaties rekening gehouden moet worden, zowel bij het verblijfsland als bij de individuele student.
De petitie is in twee dagen tijd door meer dan duizend mensen getekend.
Studenten boos
Kat Baron, lid van de universitaire studentenraad, stelde afgelopen woensdag in de gemeenschappelijke vergadering met de ondernemingsraad en het college van bestuur al vragen over het uitwisselingsbeleid. “We krijgen veel vragen over studeren in het buitenland”, zei ze. Volgens haar zijn studenten boos dat de VU de beslissing voor hen neemt.
Vanaf september
VU-voorzitter Mirjam van Praag reageerde dat de VU ervan uitgaat dat uitwisselingen vanaf september weer kunnen. Ze wees erop dat de overheidsrichtlijnen vanaf 15 mei waarschijnlijk nog zouden veranderen. Maar of dat extra mogelijkheden biedt voor studenten die nog voor september op uitwisseling willen, kon ze niet zeggen.
De Universiteit van Amsterdam schrapte eerder alle uitwisselingen in het eerste semester, maar kwam daar door het protest van studenten op terug.