Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Meer internationale studenten hebben recht op studiefinanciering

Na enkele verloren rechtszaken moet de Dienst Uitvoering Onderwijs de koers bijstellen voor Europese studenten. Zij zullen vaker studiefinanciering krijgen. Het kabinet laat de gevolgen onderzoeken.

Studenten uit de Europese Unie hebben recht op studiefinanciering in een ander land, als ze een bijbaan hebben. Dan vallen ze onder de regels van ‘migrerende werknemers’ en hebben ze dezelfde rechten als de andere inwoners van dat land.

De Nederlandse overheid en DUO hanteren als norm dat studenten minstens 56 uur per maand moeten werken voor het recht op studiefinanciering. Die norm blijkt echter te streng, meldt de NOS, en staat ook niet in het Europees recht.

Afschrikbeleid

Meerdere studenten die minder uren werkten spanden de afgelopen jaren rechtszaken aan en kregen gelijk van de rechter. Hun advocaten schatten dat 32 tot 40 uur betaald werk volstaat voor een toekenning van studiefinanciering. Volgens hen hanteert DUO een “afschrikbeleid”.

DUO spreekt dit tegen bij de NOS, maar belooft studenten beter te zullen informeren en soepeler om te zullen gaan met de norm. Wie de 56 uur niet haalt zal niet langer automatisch worden afgewezen. Het wordt dus makkelijker voor studenten van EU-lidstaten om hier studiefinanciering te krijgen. Dat is vooral van belang omdat de basisbeurs weer wordt ingevoerd.

Consequenties

PvdA-Kamerlid Habtuma de Hoop vindt het goed nieuws voor internationale studenten, maar wil niet dat de extra uitgaven ten koste gaan van de studiefinanciering voor Nederlandse studenten. Hij heeft minister Dijkgraaf gevraagd om “de kosten en consequenties van een mogelijke aanzuigende werking in beeld te brengen”.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt desgevraagd dat het momenteel een verkenning uitvoert naar een “mogelijke verlaging” van de 56-uursnorm en de voor- en nadelen daarvan. De verkenning is naar verwachting eind dit jaar klaar.