Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 september 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Internationale studenten waarschuwen is niet genoeg’

‘Kom niet als je op 1 augustus nog geen woning hebt’, waarschuwde de VU. Student Leo Yilmazer – inmiddels gestopt en terug naar Turkije omdat hen geen woning kon vinden – vindt dat de universiteit transparanter moet zijn over de woningnood.

Jij kwam toch naar de VU ondanks haar waarschuwing dat je dat beter niet kon doen als je op 1 augustus nog geen woning hebt. Waarom?
“Ik geloofde en hoopte dat ik toch een kamer in Amsterdam zou kunnen vinden. Bijna al mijn internationale vrienden hebben hun huis pas gevonden na aankomst en nadat ze hun collegegeld betaald hadden. Dat risico nemen we. Het was ook te duur om enkele maanden eerder te komen en enkele maanden extra huur te betalen voordat mijn studie begon.” 

‘Blijf weg’ In het vorige academische jaar waren er enkele honderden internationale studenten die gedurende de eerste maanden van hun studie geen woning konden vinden. Dit leidde tot een protest op het campusplein. Dit studiejaar waarschuwde de VU internationale studenten om niet te komen als ze op 1 augustus hier nog geen woning hadden gevonden.

Jij wilde kennelijk heel graag aan de VU studeren, hoezo?
“Het is erg lastig om als queer persoon in Turkije te wonen. In Nederland wonen en studeren aan de VU – een geweldige universiteit die hoog aangeschreven staat – was een kans die maar één keer in je leven voorbijkomt. Ik heb op school ontzettend mijn best gedaan om hier toegelaten te worden.” 

Denk je dat de VU je waarschuwde om je te beschermen, of om zichzelf tegen kritiek in te dekken?
“Ik wil graag geloven dat de waarschuwing goedbedoeld was, dat ze ons wilde beschermen. Maar het zou hebben geholpen als de VU transparanter was.” 

Wat zou de VU anders moeten doen?
“In het beste geval voor meer huisvesting zorgen. Misschien door bepaalde samenwerkingen aan te gaan. Op z’n minst kan de universiteit meer doen dan ons vertellen dat we naar Kamernet en Room.nl moeten kijken, waar tal van bedriegers actief zijn. Maar zelfs als dat niet lukt, kunnen ze transparanter zijn over wat studenten te wachten staat. Over hoeveel mensen er stoppen omdat ze geen woning kunnen vinden. Of over studenten die continu moeten verhuizen omdat ze geen vaste plek kunnen vinden.

“Als achttienjarige die naar een ander land verhuist, weet je niet echt wat er binnen dat land speelt. Ik heb wel onderzoek gedaan naar Amsterdam, maar dat is niet hetzelfde als dat de VU open en rechtstreeks communiceert over het probleem. Het is beter om uitgebreider uit te leggen waarom we niet moeten komen.” 

Je vond uiteindelijk een woning in Rotterdam. Waarom was dat geen oplossing?
“Heen en weer met de trein kost 34 euro per dag. Te duur. Dus ik werd afhankelijk van de minst dure optie: de FlixBus. Maar er waren vertragingen en annuleringen, het kwam voor dat ik op één dag tot zeven uur in het openbaar vervoer moest zitten. Dat hou je niet lang vol.” 

Wat zou je tegen jezelf van een jaar geleden willen zeggen, met de kennis die je nu hebt?
“Dat ik realistischer moet zijn en niet te hoopvol, want dingen zijn hier niet zo prettig als de VU je voorspiegelt. En dat ik contact moet opnemen met studenten om te praten over hun ervaringen, zodat ik beter weet hoe het is om als internationaal student in Amsterdam te overleven.”