Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Andere universiteiten 26 april 2023 reacties 2

UvA stelt docent op non-actief

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de omstreden docent Laurens Buijs op non-actief gesteld, nadat hij op Twitter een hoogleraar sociologie van gender en seksualiteit een levensgevaarlijke extremist heeft genoemd.

Volgens de universiteit heeft Buijs over UvA-collega’s en andere wetenschappers op sociale media woorden gebruikt als “monsters”, “extremisten”, “corrupt” en “levensgevaarlijk”. Vergelijkbare berichten zou hij ook aan collega’s hebben gestuurd.

Onacceptabel

De veilige werkomgeving zou in het geding zijn en daarom is hij nu op non-actief gesteld. Hij mag niet meer doceren.

In een opiniestuk voor universiteitsblad Folia schreef Buijs in januari dat “non-binair” en de “obsessie met voornaamwoorden” een “lege hype” zijn. Het zorgde voor veel commotie. Een aantal UvA-studenten riep op om Buijs geen les meer te laten geven.

De docent deed vervolgens een beroep op de klokkenluidersregeling en stelde de vermeende ‘woke’ cultuur binnen zijn faculteit maatschappij en gedragswetenschappen aan de kaak

De UvA zegt zijn melding nog steeds serieus te nemen: er is een onafhankelijke externe commissie aangesteld en het rapport wordt voor de zomer verwacht.

Omstreden

Buijs vindt landelijk weerklank maar is ook omstreden. Er worden Kamervragen over zijn kwestie gesteld en hij wordt aangehaald in debatten. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zegt in zijn antwoorden dat zowel een veilige werksfeer als de academische vrijheid belangrijk zijn voor onderzoek en onderwijs. Verder doet hij er geen uitspraken over.

HOP/PvT
BEELD: Nsey Benajah via Unsplash

{ Lees de 2 reacties}

Door WJ Noij op 27 april 2023
Je hoeft het niet met iemand eens te zijn, dus ook niet met Laurens Buijs, maar de academische vrijheid is een hoog goed. Die moet gekoesterd worden. Ook de vrijheid van meningsuiting is van groot belang. Verder is het voor studenten van belang, dat ze leren omgaan met meningen die ze niet altijd welgevallig zijn. Door de uitlatingen van Buijs zou er sprake zijn van een onveilige werksfeer binnen de UvA. Natuurlijk moet hij aangesproken worden op zijn uitlatingen en misschien zelfs tijdelijk op non-actief worden gesteld. Een onderzoek zou echter moeten uitwijzen of er echt sprake is van een onveilige werkomgeving voor andere wetenschappers. Verder zou in het onderzoek meegenomen moeten worden hoe veilig de werkomgeving van Laurens Buijs zelf was na zijn opiniestuk.
Door cancelen is el… op 02 mei 2023
Wetenschap, feiten en waarheden tot non grata verklaren (cancellen) omdat het niet past in het woke plaatje is de dood in de pot van academia. Een wetenschapper moet zijn onderzoek in vrijheid en kunnen doen zonder inmenging vanb buitenaf omdat het niet 'past' binnen een bepaalde doctrine. De academische dialoog die op resultaten/ publicaties volgt moet ook over is onwelvoegelijke onderwerpen kunnen gaan. Cancellen wurmt alles in een keurslijf van vastgelegde grenzen (die overigens voortdurend verder worden aangescherpt) Weet je waar ze dat ook deden? In Soviet Rusland, jaren vijftig. De hele geschiedenis werd in een ideologisch keurslijf geduwd. Voorbeeld: de Lysenkoaffaire. https://en.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko . Binnen ene paar jaar liep de USSR hopeloos achter of het 'decadente vrije westen'. Woke staat haaks op vrijheid van gedachte en woord. Go woke, go broke, zeggen ze ondertussen in de VS.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.