Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
3 december 2024

Campus
& Cultuur

Sabine Go, docent en onderzoeker economie

‘Juist voor de onderzoekers met tijdelijke contracten moeten we actievoeren’

Actievoerende wetenschappers in het hele land gaan tijdens de opening academisch jaar fietsen tussen twee studentensteden. Docent en onderzoeker economie Sabine Go zal ook van de partij zijn.

Wat is het doel van de actie?
“Meer zichtbaarheid. Het grote publiek weet wel wat er op de basis- en middelbare scholen aan de hand is, maar men heeft geen idee waar het misgaat in de wetenschappelijke wereld, waar onderzoekers jarenlang aan het lijntje gehouden worden met tijdelijke contracten en moeten pendelen tussen verschillende universiteitssteden waar ze in deeltijd werken. Dat is wat we willen symboliseren met een fietstocht van de ene naar de andere universiteitsstad.”

Tour of Academics
Met de Tour of Academics op maandag 31 augustus vragen de Algemene Onderwijsbond, vakbond FNV en WOinActie aandacht voor het hoge aantal onderzoekers en docenten in tijdelijke dienst. Actievoerders fietsen tussen twee universiteitssteden. Omdat Groningen en Enschede iets meer buiten de route liggen, fietst men daar een rondje langs de faculteiten. In Amsterdam verzamelen onderzoekers van VU en UvA zich op het Roeterseiland om vervolgens naar Utrecht te fietsen.

Wordt het niet tijd om in plaats van een ludieke actie eens echt de kont tegen de krib te gooien, door te staken, bijvoorbeeld, of alleen het aantal uren te werken waarvoor je wordt betaald?
“Afgelopen najaar hebben we concrete acties gevoerd, maar staken zit niet in de Nederlandse cultuur. Bovendien, je wilt niet dat je studenten de dupe worden van jouw acties. Wat het onderzoek betreft: je kunt een tijdje het werk neerleggen, maar dat stapelt zich in die tijd alleen maar op, zodat de werkdruk nog hoger wordt. Daarnaast schaad je je eigen carrière in een wereld waarin je internationaal moet concurreren met wetenschappelijke publicaties in prestigieuze tijdschriften.”
“Bij mensen met tijdelijke contracten is de actiebereidheid al helemaal niet groot, want dan kunnen ze fluiten naar een volgend contract. Juist voor die mensen moeten wij actievoeren, omdat zij het niet kunnen.”

Heb je het gevoel dat er iets is bereikt met al die ludieke acties?
“Uiteindelijk wel, omdat we er bekendheid mee verwerven. Toen we begin dit jaar aangifte van structureel overwerk deden bij de Arbeidsinspectie, werd ons ook gevraagd of dat nou zin had, en ja, het heeft wel degelijk zin, want de Arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld. Het is voor wetenschappers nou eenmaal moeilijker om opgemerkt te worden door het publiek, omdat de meeste mensen niet direct te maken hebben met ons werk, en wel met dat van docenten op basis- en middelbare scholen. De problematiek blijft abstract, zelfs voor mensen die er dichtbij zitten. Ik heb een zoon die studeert, die komt ook niet thuis met verhalen over zijn docenten die op hun tandvlees lopen.”

Dat verandert hopelijk door corona, dat in elk geval het belang benadrukt van wetenschappelijk onderzoek. “Dat hoop ik, absoluut, dat meer mensen het belang van onderwijs en onderzoek inzien. De problematiek blijft abstract, zelfs voor mensen die er dichtbij zitten.”

Heeft corona de werkdruk nóg hoger gemaakt?
“Ja. Er was al geen ruimte meer in het systeem, en weet je wat er nu gebeurt? We kunnen onze ouders niet bezoeken, dus ga je maar weer aan het werk in je vrije tijd. Of je zegt tegen je moeder: sorry, ik heb nog heel veel werk liggen, ik heb geen tijd om langs te komen.”