Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 januari 2025

Campus
& Cultuur

‘Het zwaarste gevecht was met mezelf’

Nederlands kampioen kickboksen worden was makkelijk vergeleken met zichzelf motiveren na het auto-ongeluk dat haar lichaam verwoestte, vertelt Houda Loukili tijdens de openingsspeech van de Wellbeing Week.

Een potlood breken met slechts één vinger: “Iedereen kan het”, zegt de motiverende spreker en voormalig kickbokskampioen Houda Loukili, “maar je moet wel aanwezig zijn in je lichaam.”

Het openingsevenement van de Wellbeing Week aan de VU was er een waarbij het publiek moest meedoen: het begon met een boksoefening, gevolgd door een oefening waarbij de aanwezigen acht gemeenschappelijke eigenschappen moesten vinden met hun buurman of buurvrouw, en als climax het breken van een potlood met slechts één vinger. Houda Loukili praat niet over de hoofden van haar publiek heen; ze laat hen dingen zelf ervaren.

Eerste die een hijab draagt

Loukili was een van de eerste vrouwelijke kickboksers van Marokkaanse afkomst in Nederland. En ze was zeker de eerste kickbokser die een hijab droeg. Ze koos altijd haar eigen pad, en het combineren van deze twee aspecten van haar wereld – kickboksen en het dragen van een hijab – was voor haar heel logisch. “Ik heb er geen probleem mee om ergens de eerste in te zijn”, zegt ze.

Loukili verweeft moeiteloos anekdotes uit haar jeugd in haar motiverende speech. Ze vertelt over haar broers die naar Bruce Lee-films keken en haar wens om ooit zoals hij te zijn, over haar vader die haar meenam naar het stadion om FC Utrecht te zien spelen, over ieders verbazing toen ze begon met het dragen van een hoofddoek, haar ouders, haar leraren en iedereen in de sportschool die haar keuze in twijfel trokken, maar zij hield vol, en over het moeten gebruiken van pruikenplakband om haar hoofddoek voor wedstrijden vast te zetten.

In 2005 werd Loukili Nederlands kampioen kickboksen. Kort daarna begon ze aan een bachelor Sport Studies aan de Hogeschool van Amsterdam. Ook daar was ze weer de eerste vrouw met een hijab.

Pessimisme en zelftwijfel

Alles ging geweldig, tot het ineens niet meer ging: Loukili raakte betrokken bij een auto-ongeluk en brak bijna elk bot in haar lichaam. Daarna zat ze een tijd in een rolstoel. Er begon een donkere periode, een periode waarin Loukili moest omgaan met pessimisme en zelftwijfel. “Ik kan tegen iedereen vechten, maar het zwaarste gevecht was met mezelf”, zegt ze. “Verandering begint bij jezelf.”

Maar juist in deze donkere periode begon Loukili met kickbokslessen voor kinderen om hen weerbaarder te maken. Soms gaf ze motiverende workshops aan groepen, en langzaam groeide haar publiek. Loukili werd uitgenodigd voor een lezing waar een medewerker van Nike in het publiek zat. Dit was het begin van haar samenwerking met Nike. Loukili werd het gezicht van de campagne ‘Made to Play,’ over het dragen van een hijab tijdens sport. “Ik hoop dat dit meisjes kan motiveren om hun sport niet op te geven of concessies te doen aan wat ze willen dragen”, zegt ze.

Ze eindigt haar toespraak aan de VU met wijze woorden: “Het maakt niet uit waar je begint, het gaat erom waar je eindigt”, een goede aftrap  voor de Wellbeing Week.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.