Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

Bestuur: geheimhoudingsplicht geldt niet voor ongewenst gedrag

Ervaringen met ongepast gedrag kunnen altijd worden gemeld, ook als er een geheimhoudingsverklaring is ondertekend. Dat schrijft het college van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De brief van het bestuur is een reactie op een open brief waarin een groep wetenschappers het bestuur oproept om alle zogenaamde vaststellingsovereenkomsten in te trekken. Dat is een contract voor vertrekkende medewerkers waarin vaak ook is vastgelegd dat ze niet mogen praten over de reden van hun vertrek.

‘Het doel is meestal om een einde te maken aan een situatie en om uit elkaar te gaan zonder tussenkomst van een rechter en zonder elkaar (verder) te beschadigen. Het is zeker niet bedoeld om ongewenst gedrag te verdoezelen of als eenzijdig spreekverbod’, schrijft rector Vinod Subramaniam.  

Moed nodig

Het bestuur hoopt dat medewerkers ervaringen met ongewenst gedrag delen en klachten indienen. ‘Er is moed voor nodig om problemen aan de kaak stellen. Bij ongepast gedrag of een ongezonde werkcultuur, is het ook de enige manier om de noodzakelijke verandering teweeg te brengen.’

Subramaniam belooft ook te gaan kijken naar hoe de VU omgaat met meldingen en of ze eventuele drempels in het meldingsproces kunnen weghalen.