Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studenten gaan de straat op voor echte colleges

Studenten willen meer fysiek onderwijs. Daarvoor gaan ze vrijdag protesteren op het Museumplein in Amsterdam. “Ik heb dit jaar alleen nog maar online les gekregen.” 

UPDATE 30 september:

De organisatoren van het studentenprotest van vandaag voor meer fysieke lessen in het hoger onderwijs roepen demonstranten van buiten Amsterdam op om thuis te blijven. Ze kunnen wel online deelnemen.

Studenten willen dat universiteiten en hogescholen weer meer fysiek onderwijs gaan geven. Daar gaan ze vandaag voor demonstreren op het Amsterdamse Museumplein. De overheid moet de instellingen geld geven om theaters en congrescentra af te huren, vinden ze.

Openbaar vervoer

Maar na de corona-persconferentie van afgelopen maandag zien ze af van een landelijke demonstratie. Het kabinet kondigde toen strengere regels aan in de hoop de tweede besmettingsgolf in te dammen. Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag neemt het aantal positief geteste mensen snel toe.

Studentenorganisaties willen voorkomen dat het openbaar vervoer onnodig wordt belast. Ze roepen studenten die niet in Amsterdam wonen daarom op om vrijdag niet naar het Museumplein te komen, maar om online hun stem te laten horen.

#ikwilnaarschool

Bijvoorbeeld door een bord of spandoek te maken met de hashtag #ikwilnaarschool, en daar vervolgens een foto van te delen op social media. Studenten kunnen ook hun steun betuigen door een online petitie te tekenen. Zo zijn ook de niet-Amsterdammers er een beetje bij.

Het is een bewuste keuze om de demonstratie wel te laten doorgaan, zegt voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Lyle Muns. “We zien de situatie in het hoger onderwijs niet snel veranderen. Helemaal afzeggen was daarom ook geen optie. Juist nu is het zaak dat de overheid goed gaat nadenken over het fysieke onderwijs op de lange termijn. Om de huidige situatie het hele studiejaar laten voortduren, is simpelweg niet houdbaar.”

Mondkapje mee

De organisatie neemt de veiligheidsmaatregelen erg serieus, zegt Muns. Hij benadrukt opnieuw dat alle aanwezigen vrijdag anderhalve meter afstand van elkaar zullen moeten houden. Daarnaast wordt “met klem” opgeroepen een mondkapje te dragen.

Ook in Nijmegen gaan studenten vrijdag de straat op voor meer fysieke lessen. Studentenbond AKKU zou het naar het Museumplein komen, maar organiseert nu zelf een demonstratie, schrijft Vox.

EINDE UPDATE

Ze hebben mondkapjes klaarliggen om uit te delen. Op het gras gaan ze stippen spuiten, zodat studenten goed afstand houden. Er zal een ordedienst rondlopen. Het protest van vrijdag gaat coronaproof verlopen, zeggen de organisatoren. 

De studenten maken zich zorgen. Ze willen meer lessen op geschikte locaties, zoals theaters en congrescentra. Dat is beter voor het onderwijs, zeggen ze, maar ook voor de groeiende ongelijkheid (niet iedereen heeft goed internet en een snelle computer beschikbaar) en voor het welzijn van studenten. 

Naar school 

De demonstratie is een idee van actiegroep ‘Ik wil weer naar school’ en krijgt steun van twee Amsterdamse studentenbonden (ASVA en SRVU) en de Landelijke Studentenvakbond. 

Een van de initiatiefnemers is Joshua de Roos, masterstudent aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. “Ik heb nog geen enkel college op locatie gehad en zit de hele week achter mijn scherm”, vertelt hij. “Ik ken mijn universiteit nog helemaal niet. Ik baal ervan, ja. Het is een kleine universiteit met smalle gangen, dus het lukt daar niet om voldoende afstand te garanderen.” 

Goed moment

Het protest komt nu Nederland aan de vooravond van de ‘tweede golf’ staat. Er raken weer steeds meer mensen besmet met het coronavirus en vooral onder jongeren gaat het virus rond. Is dit wel een goed moment voor zo’n demonstratie? 

LSVb-voorzitter Lyle Muns vindt van wel. “We willen helemaal niet dat er aan de anderhalve meter wordt gemorreld. We willen juist dat universiteiten en hogescholen meer grote locaties inhuren waar ze veilig les kunnen geven. Dat is heel belangrijk.” 

Brandhaarden

Ze zijn dus niet van plan om à la de aanhangers van Viruswaarheid de coronamaatregelen ter discussie te stellen. “Dan zouden universiteiten en hogescholen brandhaarden van het coronavirus worden en dat willen we niet. Maar we willen wel goed onderwijs.” 

Wie zou die extra locaties moeten betalen? Als de onderwijsinstellingen zelf er geen geld voor hebben, zegt Muns, dan moet het ministerie bijspringen. “De minister zei zelf ook dat ze onderwijsinstellingen wil aanmoedigen om meer externe locaties te zoeken.” 

Perspectief

Studenten raken vooral in de privésfeer besmet, zegt Muns, en niet zozeer aan hun hogeschool of universiteit. “Je kunt studenten niet alleen maar beperkingen opleggen, je moet ze ook perspectief bieden en vertellen hoe je dingen dan wél kunt doen. Onderwijs in een gecontroleerde omgeving past daarbij.”   

De organisatoren rekenen op zo’n vijfhonderd demonstranten, al hopen ze op meer. Het Museumplein is er groot genoeg voor, zeggen ze.