Popup-Niks-missen-2.png

tips & trucs

Zo word je assertiever

Als de brutalen de halve wereld hebben, dan is de andere helft van de wereld toevallig wat minder mondig. Hoe voorkom je dat jij altijd met alle rotklussen opgescheept wordt?

Denk eens na | Bewaak je grenzen | Neem de ander serieus | Neem jezelf serieus | Nee, nee en nog eens nee! | Oefenen | Rug recht, borst vooruit | Wees onaardig | Leer leven met weerstand | Luister goed

Denk eens na

Studentenpsycholoog Arieke Duijzer adviseert minder mondige studenten om te bedenken wat er in hun hoofd gebeurt op het moment dat ze geen nee durven te zeggen.

“Laat je je overhalen omdat je altijd aardig gevonden wilt worden? Of juist omdat je niet tegen ruzie kunt en dat uit alle macht probeert te voorkomen?” Pas als je weet wat er in je omgaat, kun je aan de slag om negatieve patronen te doorbreken.

Bewaak je grenzen

Om je eigen grenzen te bewaken, moet je eerst weten waar die liggen. Veel studenten zijn zo gericht op wat andere mensen willen, dat ze zelf niet eens doorhebben dat ze iets doen tegen hun zin.

Duijzer adviseert om eerst na te denken voordat je antwoord op een vraag geeft: “Word je er enthousiast van? Of voel je juist tegenzin? Ben je gestrest?” Zo train je jezelf om ook gevoelig voor je eigen wensen te worden.

Neem de ander serieus

Natuurlijk ben jij altijd diegene die de aantekeningen voor het werkgroepje maakt. Maar komt dat doordat anderen dat van jou eisen? Of omdat je al ik doe het wel roept, voordat iemand anders het ook kan aanbieden? 

Duijzer: “Andere mensen raken eraan gewend dat jij altijd degene bent die zich aanbiedt. Daar denken ze verder niet over na. Je neemt andere mensen pas serieus als je ze vertelt wat je wel of niet wilt.”

Nog belangrijker: neem jezelf serieus

Echt waar? Vindt helemaal niemand je meer aardig als je eens nee zegt? Als jij niet voor jezelf opkomt, doet helemaal niemand anders het voor je. En bedenk hoe je zelf op eenzelfde situatie zou reageren. Zou je echt een vriendschap opzeggen omdat iemand eens een afspraak afzegt? Nee toch? Waarom zouden ze het dan wel bij jou doen?

Nee, nee en nog eens nee!

Nee zeggen doe je door helder te zijn. Gebruik zo min mogelijk wollige taal. Als je een excuus verzint, geef je de ander de kans om je over te halen.

Duijzer: “Het is je recht om nee te zeggen zonder een verklaring. Je hoeft je niet te verontschuldigen. Dan hoeft de ander ook geen tegenargumenten te bedenken.”

Oefen op de slijmjurken voor het hoofdgebouw

Assertief worden leer je niet uit een boek. Hoe vaker je oefent, hoe beter het je afgaat. Begin klein. De jongens in windjekkers die altijd voor het hoofdgebouw staan en slijmerig vragen of ze jou iets mogen vragen, zijn perfect oefenmateriaal. Zeg nee en loop door. En ontdek dat de wereld niet vergaat.

Rug recht, borst vooruit

Als je toch eens nee zegt, doe het dan meteen goed. Gebruik je lichaamstaal om de boodschap goed over te brengen. Duijzer: “Hou je rug recht en praat duidelijk. Maak oogcontact.” Zo maak je duidelijk wat je wilt.

Voor gevorderden: wees lekker onaardig

Door iedereen aardig gevonden worden, is een mooi streven. Maar ook een volledig onhaalbaar doel. Er zijn meer dan 7,39 miljard mensen op aarde. Wat voor saaie meningen je ook hebt, er is altijd wel iemand die daardoor ernstig beledigd is. Duijzer: “Het is onhaalbaar dat iedereen je aardig vindt. Net als het idee dat je altijd conflicten kunt vermijden. Dat zit er niet in.”

Leer leven met weerstand

Nee, door nee te zeggen kun je niet iedereen tevreden houden. Er zijn types die hoe dan ook hun mening willen doordrammen. Of moeders die buitengewoon gepikeerd zijn omdat je eens niet met kerst naar oma gaat. Jammer dan.

Duijzer: “Weerstand weerstaan hoort erbij. Mensen zijn vaak niet van je gewend dat je niet meteen doet wat ze vragen. Dus vragen ze het voor de zekerheid nog maar een paar keer. Blijf jezelf herhalen. De boodschap komt vanzelf over.” En mocht iemand dan echt woedend worden omdat jij niet elke keer doet wat ze vragen, stel jezelf dan de vraag: wil ik wel met zo’n persoon bevriend zijn? Nee toch? 

Andere studenten doen ook maar wat 

Studenten die niet zo assertief zijn, hebben meestal weinig zelfvertrouwen. Ze denken dat hun mening er niet toe doet. In de cursussen assertiviteit die Duijzer in het verleden gaf, ontdekten deelnemers dat je echt niet altijd geniaal hoeft te zijn om je mening te laten horen.

Duijzer: “Vaak waren ze onwijs bang om tijdens het werkcollege het woord te nemen. Maar zelfverzekerde mensen durven ook fouten te maken. Dat is helemaal niet erg. Als je tijdens de werkcolleges goed luistert, hoor je dat andere studenten ook niet altijd alles weten.”

Floor Bal

{ Lees de 1 reacties}

Door J op 20 december 2019

Dank voor dit artikel, hoewel opmerkelijk:
'Assertief worden leer je niet uit een boek. Hoe vaker je oefent, hoe beter het je afgaat. Begin klein. De jongens in windjekkers die altijd voor het hoofdgebouw staan en slijmerig vragen of ze jou iets mogen vragen, zijn perfect oefenmateriaal.' En: 'Als jij niet voor jezelf opkomt, doet helemaal niemand anders het voor je.'
Want beide citaten zijn enigszins tegenstrijdig. Anderen kunnen namelijk heel goed voor 'jou' opkomen. De VU zou bijvoorbeeld probleemloos een verbod op voornoemde 'jongens in windjekkers' (?) kunnen uitvaardigen én handhaven. Gaat het om gebied buiten de VU, dan kan de gemeente Amsterdam dat doen. Dan kan iedereen gewoon rustig doorlopen, ja noch nee zeggend tegen wie dan ook. In jargon heet dat een 'politieke keuze', zoals het nu een politieke keuze is om te doen alsof overheidsingrijpen onwenselijk is en marketing boven alles gaat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.