Popup-Niks-missen-2.png

tips & trucs

Yes, ik zit in jaar twee! En nu?

succes

Ben jij een van de gelukkigen die door mochten met hun studie omdat het bindend studieadvies door corona een jaar is uitgesteld? Hoe red je het dan komend jaar en haal je ook nog eens de benodigde punten van vorig jaar? Tips voor tweedejaars.

Doe niet alles | Minder vakken | Trek aan de bel | Snap je het? | Plan plan plan | Feedbackmaatje

Schrijf je niet blind voor alles in

Tuurlijk, je gaat het dit jaar wél goed aanpakken: naar alle colleges, elke dag studeren, minder de gezelligheid opzoeken. Met frisse moed schrijf je je in voor alle vakken van het tweede jaar én voor de eerstejaarsvakken die je nog moet inhalen.

Nou, dan volgt hier het stemmetje in je hoofd dat ze geweten noemen: doe dat maar niet. “Als je in het eerste jaar 40 van de 60 studiepunten hebt gehaald, is het je dus gelukt om twee derde van alle punten te halen. Schrijf je je nu in voor meer dan 100 procent van alle punten, dan belast je jezelf nog meer dan in het eerste jaar. Kijk goed wat je aankunt”, zegt onderzoeksmethodoloog Chris van Klaveren. Hij ontving vlak voor de zomer een beurs om tweedejaars te helpen een zo optimaal mogelijk vakkenpakket te kiezen, om zo goed mogelijk de studie door te komen.

Doe minder vakken, haal meer punten

“Je kunt elke dag in de kroeg zitten, maar dat is niet heel verantwoordelijk. Je kunt jezelf ook de vraag stellen: vond ik 12 studiepunten te veel?” oppert Van Klaveren. “Ga verantwoordelijk zijn, dan zijn wij er voor jou.” Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om minder vakken te doen in plaats van juist meer. Dat hoeft niet eens minder studiepunten op te leveren, volgens Van Klaveren. “In ons project gaan we modellen maken die, op basis van studiepuntendata van een student en eerdere cohorten studenten, voorspellen hoeveel studiepunten iemand zal krijgen in een periode. Bijvoorbeeld als je 3 vakken zou doen, voorspelt het model dat je 9 studiepunten zult halen, maar bij 2 bepaalde vakken is het verwachte aantal 12 punten. Die informatie krijgt de student in een gesprek met de studieadviseur, en dan kan de student zélf een bewuste keuze maken.”

Kom vroeg in actie

Zelfregulerend, dat moet je zijn als tweedejaars om goed het jaar door te komen. Dat zegt Van Klaveren. Studenten die geleerd hebben zelfregulerend te zijn, weten wat ze wel en niet kunnen, plannen hun studie goed en kunnen hun eigen gedrag monitoren. Kun je dat nog niet zo goed, dan heb je daar hulp bij nodig. “Een student weet als eerste dat het niet goed gaat”, zegt Van Klaveren. “Je wilt eigenlijk niet dat de studieadviseur pas laat met een student die achterloopt in gesprek gaat. Dat moet snel, en een student kan daarin zelf actief handelen. Lukt het niet? Vraag een gesprek aan.”

Evalueer jezelf

Eigenlijk hoef je jezelf alleen drie simpele vragen te stellen en je zit al een heel eind op de goede weg. Daisy Dam, premasterstudent psychologie in Groningen, schreef haar hbo-scriptie over de verschillen tussen eerste- en tweedejaars. Eerstejaars krijgen veel uitgelegd en voorgekauwd, van tweedejaars wordt veel meer verwacht dat ze het zelf wel kunnen. Maar de meeste studenten ondergaan niet een plotselinge zelfstandigheidstransformatie in de zomervakantie.

Dam tipt tweedejaars daarom om geregeld te kijken waar ze staan in hun leerontwikkeling. Dam: “Stel jezelf drie vragen: zijn de einddoelen van het vak duidelijk voor me? Snap ik alles van wat ik nu aan het doen ben of heb ik hulp nodig? En welke stappen moet ik nog zetten om tot het eindproduct te komen?” Op die manier krijg je meer ‘eigenaarschap’ over je studie. Zo let je volgens Dam niet alleen maar op het einddoel, maar krijg je ook zicht op je eigen leerproces.

Plan gedetailleerd

“Goed plannen, dat is zo’n containerbegrip. Hoe moet dat dan?” Dam steekt haar handen in de lucht en trekt haar schouders op. “Een to-dolijstje maken is nog maar de basis.” Het gaat niet zozeer om wat je nog moet doen, maar vooral om helder te krijgen welke stappen ervoor nodig zijn om te slagen. Gebruik een programma, zoals Trello, dat je overzicht geeft en maak de kolommen doen, mee bezig en gedaan. Zet alle stappen daarin. “Zo kun je vooraf kijken of het je duidelijk is, waar je heen moet en welke stapjes daarvoor nodig zijn. Het is misschien wat werk, maar uit onderzoek is gebleken dat iedere stap in de richting van je doel, hoe klein ook, motiverend werkt.”

Vraag feedback

Wat ook ontzettend belangrijk is, volgens Dam, is feedback krijgen én geven. “Je kunt je eigen verslag naast de beoordelings- of kwaliteitscriteria leggen, maar nog beter is het om met een studiegenoot elkaars verslagen te beoordelen. Als je iemand anders’ verslag leest, kun je echt kijken naar de criteria, omdat je minder in de inhoud zit. Dat is een win-winsituatie, want je krijgt feedback op je eigen verslag en je krijgt meer feeling met de criteria van het vak.”

Marieke Kolkman
BEELD: Bruce Mars (Unsplash)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.