Popup-Niks-missen-2.png

tips & trucs

Vind snel een kamer in Amsterdam

Wie een kamer zoekt in Amsterdam, moet vaak geduld hebben. Maar soms heb je gewoon die tijd niet. Omdat je relatie uit is, je elke dag twee uur in de trein zit of omdat het thuis echt niet meer gaat. Hoe kom je dan met spoed aan nieuwe woonruimte?

Uilenstede

Uilenstede is de plek waar traditioneel heel veel VU-studenten wonen. Om zo’n kamer te kunnen huren, moet je ingeschreven staan bij Duwo via Room.nl.

Woon je ver van de VU en ben je eerstejaars of net student dan heb je in de periode 1 juli tot 30 november voorrang. Een groot deel van de verhuur gaat via hospitatie. Veel kamers worden aangeboden op de Facebookgroep Campus Uilenstede.

Lukt het niet om via hospitatie een kamer op Uilenstede te krijgen, dan worden er ook kamers op room.nl aangeboden. De wachtlijst daar is lang. Heb je spoed, dan verhuurt Duwo ook regelmatig kamers voor een kort verblijf, van 15 dagen tot een jaar: Direct Offer.

Minder populaire campussen hebben ook minder wachttijd. De wachtlijsten voor de studentenwoningen in Amsterdam Zuid-Oost, Hoofddorp en Almere zijn flink korter. Op studentenwoningweb staat het aanbod van de andere studentenverhuurders in de stad. Huren in Diemen kan via Our Campus.

Studentexperience

Vlakbij de VU staat het gebouw van de Student Experience. Een flat met 800 kamers met heel veel faciliteiten. De studio’s van 21 vierkante meter zijn niet goedkoop: inclusief servicekosten betaal je 682 euro. Boven de 23 jaar kun je huursubsidie aanvragen, vandaar dat veel bewoners al redelijk aan het eind van hun studie zitten. Er is geen wachtlijst: kamerzoekers downloaden een app waarop op weekdagen, als er aanbod is, een pushbericht komt. Wie het snelst reageert, krijgt de kamer. Reportage.

VoorUit

Klinkt wonen zonder huur goed? Bij het Vooruit project woon je gratis, in ruil voor tien uur vrijwilligerswerk in de buurt per week. Wel betaal je servicekosten, gas, water, licht en internet. Vooruit heeft woningen in tien wijken in Amsterdam West, Nieuw-West en Noord. Dat zijn achterstandsbuurten, het is de bedoeling dat je je inzet voor de buurtbewoners. Je organiseert en geeft huiswerkbegeleiding aan scholieren of bijvoorbeeld computerles aan senioren. De contracten zijn voor minimaal een jaar. Reportage.

Online

Een oproepje op social media kan soms net op het juiste moment een kamer opleveren. Er zijn ook verschillende Facebookpagina’s waar kamers aangeboden worden. Let wel op: daar zijn, net als op Marktplaats, ook oplichters actief. Als het te gunstig klinkt, is het waarschijnlijk geen echt aanbod. Reportage.

Studenthotel

The Student Hotel biedt alle faciliteiten van een hotel met een fitnessruimte, wasserette en zelf fietsverhuur bij de receptie. Maar daar staat wel iets tegenover: de huurprijs begint bij 720 euro per maand. Huren kan voor minimaal een dag, maximaal een jaar. De kamers zijn vooral populair bij internationale studenten. Reportage.

Levensbeschouwelijk wonen

De Hooge stoep in Amsterdam-Zuid is een waanzinnig mooi studentenhuis met achttien kamers. De prijzen zijn betaalbaar, de huisgenoten meelevend. Maar Ruimzicht, de verhuurder van het pand, stelt wel eisen. Zo moeten bewoners bij inschrijving minimaal nog drie jaar studeren én sociaal betrokken zijn. Het bijwonen van de wekelijkse woensdagavondmaaltijd en de jaarlijkse twee weekenden en het doen van vrijwilligerswerk zijn verplicht. Theologiestudenten hebben de voorkeur, maar gelovig zijn is niet noodzakelijk. Hier snel een kamer vinden, is een kwestie van geluk hebben. De wachtlijst is niet extreem lang. Reportage.

Antikraak

Wie nog liever vandaag dan morgen een nieuwe woonplek heeft, kan het soms treffen met antikraakpanden of tijdelijke verhuur. Leegstaande panden worden tegen een lage prijs verhuurd om kraak te voorkomen. Er zijn twee verschillende vormen: de antikraak waarbij de huur heel laag en de opzegtermijn maar 28 dagen is. Bij tijdelijke huur is de minimale huurtermijn zes maanden en de opzegtermijn drie maanden. De huurprijs is daar wel hoger. Wachttijden en het aanbod verschillen per periode; soms heeft een verhuurder een groot project in de aanbieding, soms is er weinig te vinden. Het actuele aanbod is vaak via hun Facebookpagina’s te vinden. Bekende verhuurders in Amsterdam zijn: VPS Nederland, Camelot Europa, Zwerfkei Beheer, Adhoc beheer, Alvast en sleutelklaar.nl.

Casa

Eerlijk is eerlijk: dit is geen kamer waar je snel in kunt trekken. De wachtlijst voor Casa is flink aan het groeien. In de zomermaanden is Casa een hotel, de rest van het jaar huren studenten de volledig gemeubileerde kamers met eigen badkamer en zelfs een televisie. Vanaf oktober kun je erin, eind mei moet je weer vertrekken. Wie de kamer alleen van maandag tot vrijdag huurt, is zelfs maandelijks meer dan honderd euro goedkoper uit. Reportage.

Noodgeval

Sta je op straat? Of is het onveilig thuis? In sommige acute noodgevallen kunnen studenten een beroep doen op de urgentieregeling van de studentendecanen. Neem hiervoor contact op met de studentendecanen. Zij kunnen niet helpen bij huisvesting voor studenten met kinderen.

Lees ook: 

Hospiteren kun je leren. 

Floor Bal

{ Lees de 1 reacties}

Door Gieta JHAKRIE op 26 juli 2022
Ben opzoek naar een studente kamer voor me dochter die in Ned wil komen studeren

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.