tips & trucs
Vergroot je wilskracht
Eten slapen, pauzeren, seks, internetten (ja, in deze volgorde)… Alles liever dan gewoon hard aan de studie gaan. Een wakker mens is een kwart van zijn dag kwijt aan het weerstaan van verleidingen.
Dat kost veel energie. En dan heeft de een ook nog van nature meer wilskracht dan de ander. Maar je kunt het jezelf wel iets makkelijker maken. Vijf tips voor je tentamenperiode en de rest van je leven.
Kleine stappen | Bescheiden eisen | Vrienden inschakelen | Belonen | Slapen
1 Kleine beetjes helpen
Welk doel je ook hebt, breek het op in kleine stukjes en stel jezelf kleine haalbare doelen. Niets is zo ontmoedigend als het besef dat je nog een enorme stapel boeken voor een tentamen moet leren. Het is zoveel werk dat je er het liefst zo laat mogelijk aan begint. Meestal blijkt dat te laat te zijn om het goed te leren. Om dat te voorkomen, kun je een plan maken. Maak per dag een werkschema waarin je ook lunchtijd en ontspanning plant. Maar het zo overzichtelijk mogelijk: ’s ochtends leer je hoofdstuk drie en vier, na de lunch lees je de syllabus. Als je weet wanneer je het werk gaat verzetten, voel je je niet zo opgejaagd. Bovendien is het motiverend om alles wat je gedaan hebt, af te strepen.
2 Stel niet te hoge eisen
Door je beperkte hoeveelheid wilskracht kun je niet alles tegelijkertijd aanpakken. Zo is de tentamenperiode niet het juiste moment om ook andere zware eisen aan jezelf te stellen. Je hebt simpelweg niet voldoende wilskracht om én te stoppen met roken én al je tentamens te leren. Wie zichzelf op meerdere punten tegelijkertijd probeert te verbeteren, raakt snel uitgeput. Het gevolg is dat je overal mee stopt.
3 Schakel je vrienden in
Als niemand ervan weet, is het niet zo erg om een ochtend te gamen in plaats van te leren. Baumeister ontdekte dat mensen veel gemotiveerder zijn om zich aan hun doelen te houden als de informatie daarover openbaar is. Kies een studiemaat die van jouw schema op de hoogte is en weet wanneer je je niet aan je doelstelling gehouden hebt. Of begin een facebookgroep waarin je studiegenoten elkaars studeerprestaties kunnen volgen.
4 Beloon jezelf
Volwassenen zijn net honden en peuters. Ze doen beter hun best als ze een beloning krijgen. Als je je wilskracht alleen maar gebruikt om jezelf dingen te ontzeggen, dan wordt het al snel heel vervelend. Maar als je een beloning koppelt aan een behaald doel, is het veel leuker om even door te zetten. Heb je drie hoofdstukken geleerd of duizend woorden geschreven? Dan mag je even je favoriete website bezoeken of een tv-programma kijken. Zonder schuldgevoel.
5 Ontbijt en slaap op tijd
Je moeder zei het al, en ze had gelijk. Je kunt de dag beter niet zonder voedingsstoffen beginnen. Om de boel aan het werk te houden, hebben je hersenen glucose nodig. Die kun je nemen door snoep naar binnen te slaan. Maar met allerlei saaie dingen als fruit, noten, groente, kaas en vlees kun je je glucosepeil ook hoog houden. Zonder glucose heb je geen wilskracht en kun je je nergens toe zetten. Dat blijkt uit een experiment waarbij de helft van een klas schoolkinderen zijn ontbijt oversloeg. De kinderen die honger hadden, leerden minder en gedroegen zich slechter. Toen ze halverwege de ochtend aten, verdween het verschil met de kinderen die wel gegeten hadden. Door te rusten verbeter je je vermogen om glucose op te nemen. Als je weinig slaapt, heeft je lichaam meer voedingsstoffen nodig om aan het werk te gaan. Slaapgebrek ondermijnt je zelfbeheersing.
Reageren?
Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.