Popup-Niks-missen-2.png

tips & trucs

Spek je portemonnee

Op jezelf wonen én je studieboek betalen én leuke dingen doen met je vrienden én op vakantie gaan. Het kan gewoon, met deze 8 tips.

Krijg inzicht | Plan je uitgaven | Kijk naar beneden | Reken je niet rijk | Bezuinig slim | Maak cadeaus | Blijf positief | Consuminder

Rijke ouders zijn natuurlijk het makkelijkst om voor genoeg geld te zorgen, maar die liggen niet zomaar voor het oprapen. Heb je die niet, dan zul je met je financiën aan de slag moeten. Haak nu niet direct af, want zo moeilijk is het niet.

1 Koop een kasboek

Oké, we beginnen oersaai, maar het werkt: de eerste stap naar een meer gevulde bankrekening is inzicht krijgen in hoeveel geld je binnenkrijgt en uitgeeft en waaraan. Als je onder elkaar hebt staan hoeveel een grote beker cappuccino van de VU-cateraar je elke dag kost, laat je die vanzelf wat vaker staan. Het overzicht geeft je ook een beter idee van waar je op kunt bezuinigen. Dus overwin je weerzin en zoek een kas-app (bijv. Eyewally) of koop een kasboek om een paar maanden lang je inkomsten en uitgaven bij te houden.

2 Zet een alarm voor abonnementen

Nogal wat uitgaven komen om de zoveel tijd terug en zijn dus goed te plannen. Hoe beter je weet wanneer je geld krijgt van DUO en wanneer de huur, je telefoonabonnement en de contributie van de studievereniging worden afgeschreven, hoe beter je ook kunt inschatten of je voor aanstaande vrijdag geld hebt voor een film met etentje vooraf.

3 Ga op je knieën door de supermarkt

Een supermarkt wil winst maken, dus legt op ooghoogte de duurste spullen. De goedkoopste producten vind je in de onderste schappen. Kijk eens alleen daar. Houd je ook in bij de kassa, want daar ligt de impulswaar uitgestald. In één keer voor meerdere dagen inkopen doen, helpt ook. Op allerlei andere dingen kun je ook vrij simpel geld besparen: zoek een goedkoper telefoonabonnement, koop (tweedehands) studieboeken samen met studiegenoten en bezoek de kringloopwinkel voor huishoudspullen en kleding. En eet wat vóór je boodschappen gaat doen!

4 Onderschat je uitgaven niet

Vooral uitwonende studenten rekenen zich rijker dan ze zijn, bleek vorig jaar uit onderzoek van het Nibud. Gemiddeld geven ze 980 euro per maand uit, maar ze denken dat dat niet meer is dan 771. Thuiswonende studenten geven 535 euro uit per maand en denken dat dat 343 is. Dus dat is schrikken als je je kasboek bekijkt. Je uitgavenpatroon wordt bepaald door je inkomsten, maar ook door je persoonlijkheid. Materialistische en impulsieve studenten geven meer uit, ontdekte het Nibud ook. Dus het is handig om je financiële zelf te leren kennen, bijvoorbeeld via de Geldtype Test of de Money Skills test op Edgie.nl.

Slimme centen voor studenten

Vergelijk jouw situatie met anderen en ontdek hoe je bankrekening eruit ziet als je klaar bent met studeren op financieelstudieplan.nl

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft al helemaal uitgedacht hoe je kunt leven met een platte portemonnee: wijzeringeldzaken.nl/studeren

Krijg je liever bespaartips van gelijkgestelden, kijk dan eens op de studentenblog slimmecentenvoorstudenten.nl of op de jongerenwebsite edgie.nl

Zit je helemaal in de spaarmodus, dan wil je misschien echt consuminderen. Een website die er vol voor gaat is geldloos.nl

5 Bespaar op de onbelangrijkste dingen

Je kunt je wel voornemen om zelf je brood te smeren in plaats van iets bij de Spar te halen, maar als je daar als een berg tegen opziet, gaat het niet gebeuren. Het slimst is om een lijstje te maken van alle dingen waar je geld aan uitgeeft die niet per se nodig zijn. Bijvoorbeeld dat belegde broodje, gadgets of cadeautjes voor anderen. Zet al die dingen op volgorde, met dat wat jij het belangrijkst vindt bovenaan en het minst belangrijke onderaan. Aan de onderkant van de lijst is het een stuk makkelijker bezuinigen.

6 Wees creatief

Zonder cadeautje op een verjaardag komen of een al te triest bosje bloemen meenemen naar het vijftigjarig huwelijksfeest van je oom en tante, kan toch eigenlijk niet. Maar er zijn tal van alternatieve cadeaus te verzinnen die niet zoveel hoeven te kosten. Een huisgenoot kun je een strippenkaart geven voor tien keer afwassen, je vriend of vriendin maak je blij met een zelfgeschreven liefdesliedje en die oom en tante krijgen een zelfgebakken taart.

7 Beloon jezelf

Schrijf op wat je van plan bent te besparen en houd in je kasboek ook een paar maanden bij hoeveel geld je uitspaart door iets níet te kopen. Een mens heeft toch ook beloning nodig en van al dat bezuinigen worden we maar negatief. Als je ziet hoeveel geld je aan het eind van de maand bespaard hebt, krijg je ook een positief gevoel. En je reis door Zuid-Amerika is een stukje dichterbij gekomen.

8 Koop een dag helemaal niets

Dat is al eens bedacht door anderen, dus je kunt gewoon aanhaken. Elk jaar op de laatste zaterdag van november is het koopnietsdag, en oktober is voor ingewijden de buy nothing new-maand. Als je de smaak daarna te pakken hebt, ben je rijp voor het echte werk: consuminderen. Sommige mensen maken er een sport van om zo weinig mogelijk geld uit te geven. Ze drinken alleen water, houden wandelvakanties, kopen alleen wat ze écht nodig hebben en hebben geen abonnementen en zo weinig mogelijk verzekeringen. Bijkomend voordeel: je gaat er nog gezond van leven ook. Een vezel- en mineralenrijk desembrood is misschien duurder dan een witbrood, maar vult wel meer, dus je eet er minder van. En dat houtje waar je op moet bijten, hoeft ook niks te kosten.

 

Dit artikel verscheen eerder in Advalvas magazine 1-2016.

Marieke Kolkman

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.