Popup-Niks-missen-2.png

tips & trucs

Leren presenteren

Word je al ziek bij de gedachte dat je een presentatie moet houden? Geen paniek, psycholoog Elly den Herder-Michielsen legt uit hoe je dat doet.

Een goed begin | Faalangst | Middelpunt van het universum | Net als Obama | Cursussen

Een goed begin

Even voor de werkgroep staan en een praatje houden. Hoeveel werk kan dat nou zijn? “Mensen denken dat zoiets vanzelf moet gaan. In elk geval mag het niet teveel moeite kosten”, zegt psycholoog Elly den Herder-Michielsen die de cursus presentatieangst bij het Centrum voor Studie en Loopbaan geeft. “Terwijl bijna niemand zomaar uit zijn hoofd een verhaal kan houden.

Zelfs in een presentatie van tien minuten gaat veel werk zitten. Je moet er echt tijd insteken. Een referaat moet je op dezelfde wijze opbouwen als een paper. Je moet je inlezen, orde in de stof aanbrengen en oefenen, oefenen en nog eens oefenen.”

Faalangst

De studenten die Den Herder-Michielsen tijdens haar trainingen treft, vergeten vaak dat een goede voorbereiding het grootste deel van het werk is. Tussen de vijftien en veertig procent van de studenten heeft een vorm van faalangst en die steekt juist bij het houden van referaten de kop op. “Bijna iedereen kent die angst, maar het belangrijkst is hoe je daarmee omgaat.”De angst vormt juist tijdens de voorbereiding een probleem.

“De ervaring is dat mensen die angstig zijn, datgene wat ze vrezen alvast vermijden.” Het gevolg is dat de student onvoorbereid voor de groep gaat staan, daardoor een onprettige ervaring heeft en een volgende keer met nog minder plezier zo’n opdracht doet.”De enige manier om toch een goed praatje te houden is ervoor te zorgen dat je de angst onder de duim krijgt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan voor iemand die al bij de gedachte aan spreken in het openbaar verstijft.Het allerbelangrijkst voor mensen met angst is het besef dat ze die angst door hun eigen gedachten zelf veroorzaken. “Je zegt iets tegen jezelf waar je heel bang van wordt. Het helpt om op te sporen welke gedachte dat is. Vervolgens kun je uitzoeken of die gedachte wel klopt.”

Middelpunt van het universum

 

Wie een presentatie geeft, kan het idee hebben dat elk klein foutje opgemerkt wordt. “Maar je bent helemaal niet het middelpunt van het universum van andere mensen. Spreekangst is ook voor de groep veel minder zichtbaar dan je denkt. Niemand richt honderd procent zijn aandacht op jou. De één heeft hoofdpijn, de ander denkt aan zijn relatie die net uit is.

”Het is ook belangrijk dat je je energie vooraf niet verspilt aan gedachten over hoe je overkomt of allerlei rampen. “Het gaat niet om jou, maar om het onderwerp. Richt al je energie daarop en vergeet jezelf als het ware.” Stop je tijd niet in de vraag of je misschien zult gaan stotteren, maar in de vraag hoe je het onderwerp zo goed mogelijk tot zijn recht kan laten komen.

Net als Obama

 

Door de tekst van tevoren te oefenen, weet je of het lekker loopt en wat er beter kan. Het zorgt er ook voor dat je wat zelfvertrouwen krijgt. “Ik schrijf het meestal helemaal uit en daarna lees ik het aan mezelf voor. Ik time het ook, dan weet ik zeker dat het binnen de geplande tijd past.”Je kunt de uitgeschreven tekst meenemen en tijdens het referaat zelf kaartjes met steekwoorden gebruiken.

Het is een veel voorkomende misvatting dat alle goede sprekers hun tekst van buiten kennen. “President Obama heeft bijvoorbeeld overal autocues staan. Het lijkt alsof hij de zaal in kijkt, maar eigenlijk kijkt hij naar verschillende schermen.” Het is misschien een cliché, maar zorg ervoor dat je er tijdens de presentatie ook goed uitziet. Trek representatieve kleding aan, kam je haar en houd oogcontact met het publiek. Let erop dat je niet door de zenuwen te snel gaat praten. "De neiging is om met je rug naar het publiek te gaan staan of je aan een lessenaar vast te klampen. Maar probeer toch ontspannen voor de groep te staan.”

Den Herder-Michielsen heeft ook goed nieuws. Dat je eigenlijk niet durft, betekent niet dat je het nooit zult leren. Ze geeft het voorbeeld van de psycholoog Albert Ellis die als student spreekangst had. “Hij heeft tot zijn negentigste op het podium gestaan en was er bijna niet vanaf te slaan.”

Cursussen

Het Centrum voor Studie en Loopbaan organiseert drie verschillende cursussen waarmee studenten hun presentatievaardigheden kunnen verbeteren:

Presentatieangst overwinnenPresenteren | Presentation skills (Engelstalig)

{Auteur: Floor Bal}