tips & trucs
Help, ik zoek een maatje
Verdwaald op de campus, binnen je studie en het grote aanbod van buddy’s? Advalvas loodst je naar de maatjes, mentoren en begeleiders.
Studiemaatjes | Eerstegeneratiestudent| Buitenlandse buddy | Autismebegeleiding | Refugees@campus | Facultaire begeleiding
Studiemaatjes
Voor wie het programma Studiemaatjes is? De vraag is eigenlijk: voor wie niet? Studenten met een functiebeperking, eerstegeneratiestudenten, studenten die zich alleen voelen of moeite hebben met zich concentreren of studenten met tragisch slechte cijferlijsten of die door mantelzorg weinig op de universiteit kunnen zijn; ze kunnen zich allemaal aanmelden. Minimaal één keer per week is er een afspraak met het maatje, de rest van het contact gaat per app.
Better Prepared
Better Prepared is een vervolg op Be Prepared: het Pre-University College-programma dat vwo5-leerlingen voorbereidt die als eerste binnen hun familie aan een Nederlandse universiteit gaan studeren. Alle nieuwe studenten kregen voor de zomervakantie een oproep om zich aan te melden als ze aan dat profiel voldoen. In de zomer kregen ze drie dagen workshops om zich voor te bereiden op een academische studie. Daarna krijgen ze in het eerste semester in groepjes van zeven ondersteuning van twee coaches. Die helpen niet alleen bij de academische, maar ook bij de sociale integratie.
Buddy programme
Iemand die in Amsterdam op je wacht. Daarvoor zorgt het International Office van de VU samen met studentenvereniging Erasmus Student Network (ESN VU) Amsterdam. Alle studenten die voor een exchange naar de VU komen en zich aangemeld hebben, krijgen een week voor aankomst een mailtje van hun buddy, die drie studenten uit heel verschillende landen onder haar/zijn hoede neemt. Elk semester doen hier 300 studenten aan mee. De buddy wijst bijvoorbeeld ook waar ze een fiets kunnen kopen, legt uit wie Albert Heijn is en organiseert desgewenst uitjes naar de Keukenhof.
Autismebegeleiding
Studenten met een officiële diagnose binnen het autismespectrum kunnen zich via de coördinator autismebegeleiding aanmelden voor één-op-éénbegeleiding. De coördinator koppelt hen aan een ouderejaars psychologie of pedagogiek. Eens per week hebben ze een afspraak van ongeveer een half uur. De student kan, als die dat fijn vindt, verder ook vragen per app stellen. De begeleiding is studiegerelateerd en duurt minimaal een jaar.
Refugees@campus
Deze universiteit heeft een van de grootste populaties vluchteling-studenten. Die leren hier in een schakeljaar Nederlands en blijven vervolgens vaak aan de VU studeren. Om hen wegwijs te maken in het hoger onderwijs is er het project Refugees@campus van de Stichting voor vluchteling-studenten UAF die hen koppelt aan Nederlandse student-mentoren. Twee uur per week hebben ze contact. De begeleiding is niet alleen op studiegebied. Ze doen ook samen laagdrempelige activiteiten. Zoals de typisch Nederlandse kringverjaardag. Alles om de vluchteling-student te helpen bij de integratie. Het mentorschap duurt een half jaar, inclusief training en intervisie, daarna stopt de begeleiding. De VU heeft trouwens ook de grootste populatie studenten die vluchteling-studenten willen begeleiden. Bij elk oproepje stroomt de mailbox van UAF vol.
Bij de faculteit
Per studierichting verschilt het aanbod. Zo kan de faculteit Rechtsgeleerdheid zich alweer meer dan veertig jaar laten voorstaan op een speciaal mentoraat voor eerstejaars. In het begin van het studiejaar beginnen de speciale, niet-verplichte mentorgroepjes. Hierbij helpen ouderejaars de eerstejaars met praktische studiegerelateerde zaken als roosters en studieplanning en andere vragen uit de groep. Bijvoorbeeld hoe je handig omgaat met een groot wetboek. In principe duurt de begeleiding een half jaar, maar vaak blijven de contacten langer bestaan, soms zelfs tijdens de hele opleiding.
Ook sommige studieverenigingen bieden een mentorschap. Zo heeft Aureus, de faculteitsvereniging van School of Business and Economics, een buddyprogramma dat een beginnend Aureus-lid koppelt aan een ouderejaars en een alumnus. De buddy’s helpen de economiestudenten zowel op sociaal als carrièregebied.
{ Lees de 1 reacties}
Reageren?
Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.