Popup-Niks-missen-2.png

tips & trucs

Help, ik red het niet

Duurt je Blue Monday alweer twee maanden? De VU helpt je echt, vooral als de gestage aanwas van studiepunten in gevaar dreigt te komen. Hierbij een wegwijzer voor als je een steun in je rug kunt gebruiken.

Te weinig studiepunten | Eenzaamheid | Privéproblemen | Psychische problemen | Een beperking 

Studiepunten? Welke studiepunten?

Je komt naar de VU om te studeren. Maar eenmaal in Amsterdam zijn er vast andere dingen die je afleiden: de stad zelf, uitgaan, het wennen aan het op kamers wonen, of simpelweg op de bank hangen en Netflixen. De studie zelf kan natuurlijk ook tegenvallen. De studieadviseurs zijn er om je terug op het juiste pad te krijgen. Ze maken een studieschema en geven je advies om je belangrijkste obstakels op weg naar een positief bindend studieadvies uit de weg te ruimen.

De Centrale Studentbegeleiding geeft verschillende cursussen op dit gebied. Daar leer je efficiënter te studeren, uitstelgedrag af te leren of faalangst aan te pakken. Ook kun je je daar aanmelden voor een plan- en doegroep waarbij je, deels onder begeleiding van een studentenpsycholoog, leert om een wekelijkse planning te maken en je daar ook aan te houden.

Op VUnet staan op de pagina Studeren doe je zo verschillende weblectures, over onder meer hoe je in één minuut je concentratievermogen kunt vergroten, hoe je het beste tentamens kunt doen, hoe je slim leert lezen en hoe je je geheugen kunt verbeteren.

Ik ben zo alleen

De campus is groot, studies zijn te massaal of juist te klein om geestverwanten te vinden. Voor sommige studenten kan de overstap van de middelbare school naar de universiteit flink tegenvallen.

Eenzame studenten kunnen via Students-4-Students@VU een studiemaatje vinden die hen gedurende een jaar begeleidt en helpt om hun draai op de universiteit te vinden. 

Hetzelfde geldt voor studeren. Dat kun je thuis doen, met alleen je smartphone als gezelschap, met het bijbehorend studieontwijkend gedrag. Maar leren gaat makkelijker als je het samen doet, met iemand die serieus bezig is. Daarom kunnen studenten zich via Canvas aansluiten bij een studiegroepje. Het zijn groepjes met verschillende samenstellingen, met mensen van diverse opleidingen en jaargangen.

Studies hebben doorgaans een eigen studievereniging. Niet te verwarren met de gewone studentenverenigingen, waar je altijd het risico loopt om in een sushigevecht of op een bangalijst te eindigen. Studieverenigingen zijn dan een stuk laagdrempeliger. Ze hebben vaak een eigen ruimte waar je tussen de colleges door mensen van je eigen studie kunt ontmoeten. Toch handig als er een afschrikwekkend tentamen aankomt om iemand te spreken die daar vorig jaar al een goed cijfer voor haalde. Ook nuttig: ze hebben er vaak proeftentamens en verkopen studieboeken met korting. En misschien vind je er ook nog iemand met een mooi uittrekseltje van een lastige collegereeks. Plus: het is er gezellig.<

Voor studenten uit de Cariben organiseert studentbegeleiding organiseert voor studenten  een aantal bijeenkomsten. Daar kunnen ze met elkaar kennismaken en praten over hoe is het is om ver weg van is te studeren. Eerstejaars krijgen een uitnodiging en anderen kunnen mailen naar studentendecaan Marjorie Wielkens.

Mijn leven ligt in de kreukels

Grote schulden, dreigende woningnood, studeren terwijl je een kind hebt of ernstig zieke familieleden. Dat zijn zaken die studenten flink van hun studie kunnen afleiden. Plus: het is niet leuk om mee te maken. Daarom zijn er die studentendecanen. Zij adviseren over problemen die niet direct met de inhoud van de studie te maken hebben. Dus kennen ze de weg in het doolhof van regelingen, financiële compensatie en wettelijke eisen.

Bij problemen als alcoholisme, gewelddadige relaties en het kwijtraken van een verblijfsvergunning verwijzen ze door naar de juiste instanties. Maar hun werk is niet alleen negatief. Ook topsporters kunnen ze helpen met het combineren van hun studie en hun sport. Hoe denk je dat Esmee Visser naast haar studie farmaceutische wetenschappen nog tijd over had om voor een gouden plak te trainen? Verrassing: de VU heeft een topsportregeling. Dus nu heb je geen excuus meer om niet te gaan trainen. (Vier keer per week naar de sportschool gaan om aan je sixpack te werken, valt trouwens niet onder die regeling. Gek genoeg.)

Ik voel me zo naar

Ernstige faalangst, onzekerheid, uitstelgedrag of concentratieproblemen. Er zijn flink wat psychologische problemen die studenten kunnen belemmeren bij het halen van studiepunten. Daarvoor zijn er studentenpsychologen. Binnen een paar sessies helpt de psycholoog de student weer op weg richting de bul. Is er sprake van ernstiger psychische problemen, dan kan de psycholoog doorverwijzen naar de juiste hulpverleners. Aanmelden kan via VUnet, het eerste intakegesprek kost 12,50 euro. De psychologen hebben een geheimhoudingsplicht. Zonder toestemming van de student komt niemand te weten of en waarom diegene zich heeft aangemeld.

Ik heb een beperking

Dyslexie, autisme of een fysieke beperking kunnen van een studie een hindernisbaan maken. De studieadviseur helpt studenten bij het aanvragen van extra tijd bij tentamens, speciale voorzieningen of financiële ondersteuning bij studievertraging. Studenten met autisme kunnen per mail een afspraak maken met de coördinator Autismebegeleiding van de studentenpsychologen. Wie een fysieke beperking heeft, kan een speciale pas aanvragen om op elke verdieping in de lift te mogen stappen. Bovendien kun je ook een eigen kluisje en toegang tot de rustruimte in het hoofdgebouw krijgen. Alle studenten met een beperking kunnen gekoppeld worden aan een studiemaatje die ze wegwijs op de campus maakt.)

Floor Bal

{ Lees de 1 reacties}

Door Anna van der Steen op 31 januari 2019

Om een bezoek aan de studentenpsycholoog laagdrempelig en toegankelijk te houden, is in 2018 het inschrijftarief voor een intakegesprek verlaagd van €25, naar €12,50.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.